Hoe het begon
Feyenoord begon het seizoen onder Brian Priske. Het werd geen onverdeeld succes: te veel gelijke spelen, te weinig overtuiging. Ondanks individuele kwaliteiten kwam de ploeg zelden tot volle bloei. Geen duidelijke spelopvatting en blessure na blessure. Na zijn ontslag nam Pascal Bosschaart tijdelijk over. Hoewel zonder ervaring als hoofdtrainer van een topclub, verraste hij vriend en vijand door AC Milan uit te schakelen in de Champions League. Toch speelde ook hij gelijk tegen NAC. Inmiddels staat clubicoon Robin van Persie aan het roer. Onder zijn leiding is het spel soberder en zakelijker, maar Feyenoord pakt wel weer punten. Maar de pijnlijke conclusie na 6 wedstrijden tegen de drie promovendi: 10 van de mogelijke 18 punten. De ploeg staat daardoor nu derde, met uitzicht op plek twee. Maar de marge is klein: FC Utrecht hijgt in de nek en plek vier zou alsnog een sportief en financieel een rampscenario betekenen.
Utrechts topjaar
Utrecht beleeft juist een topjaar. Onder Ron Jans speelt de ploeg met lef en discipline. De recente 4-0 overwinning op Ajax (de grootste ooit op de Amsterdammers) markeert het hoogtepunt van hun seizoen. Die uitslag onderstreept niet alleen de kracht van Utrecht, maar ook de grilligheid van deze jaargang, waarin ze thuis van Almere City verliezen. Toch zijn zij de enige overgebleven uitdager voor de derde plek, al hebben ze een wedstrijd meer gespeeld en een fors minder doelsaldo dan Feyenoord.
Ajax, dat twee seizoenen in de luwte bivakkeerde, is uit het niets terug aan de top. Onder Francesco Farioli speelt de ploeg minder dominant dan voorheen, met minder balbezit en meer defensieve controle. Het is een stijlbreuk met het klassieke Ajax-DNA, maar het werkt. Met de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie en een uitgebalanceerd elftal staat Ajax stevig bovenaan. Voor het eerst sinds 2022 lijkt de schaal weer naar Amsterdam te gaan.
PSV begon het jaar als kampioenskandidaat nummer één, maar verloor gaandeweg de controle. Het team scoort veel, het meeste van alle clubs, maar laat ook opvallend veel steken vallen achterin. Coach Peter Bosz koos voor aanvallend voetbal, maar betaalde de prijs voor het loslaten van defensieve stabiliteit. De ploeg verloor onnodige punten tegen laagvliegers en zag de voorsprong op Ajax langzaam verdwijnen. Nu moet PSV zelfs naar beneden kijken, met Feyenoord dat op vijf punten is genaderd en de confrontaties met Twente en Feyenoord uit in het vooruitzicht.
De verschillen in de top zijn miniem. Feyenoord kan nog tweede worden en directe plaatsing voor de Champions League afdwingen wat een topseizoen betekent. Maar een misstap kan er voor zorgen dat het seizoen eindigt op een teleurstellende vierde plek. In een competitie waarin de topploegen allemaal hun identiteit lijken te herzien, is de enige constante de onvoorspelbaarheid. De vraag is dan ook: krijgt Feyenoord zijn beloning, of eindigt dit seizoen zoals het begon: vol belofte, maar zonder oogst?
Raymond