Van der Kraan stelt: ‘Bij Ajax en PSV heeft slechts de helft van de spelers de Nederlandse nationaliteit. Bij Feyenoord is twee derde van de spelers van buiten de landsgrenzen.’ Toch haalt Feyenoord veel rendement uit de Feyenoord Academie; er werd de afgelopen tien seizoenen voor 160 miljoen euro opgehaald aan jongens die uit de eigen jeugd komen. In 2014 waren dat bijvoorbeeld Bruno Martens Indi en Stefan de Vrij, dit seizoen ging Lutsharel Geertruida nog weg voor een mooi bedrag van 23 miljoen euro.
Financieel goed
Van der Kraan ziet dat Feyenoord dit goed doet en dat het de Rotterdammers ook financieel helpt. Dat is eigenlijk heel logisch want voor zelf opgeleide spelers hoef je geen percentages aan vorige clubs af te dragen en er hoeft ook aankoopbedrag van de opbrengst afgetrokken te worden. Opvallend feitje: door ‘de Brexit’ zijn er ook minder spelers die op jonge leeftijd al naar Engeland vertrekken, zoals dat bijvoorbeeld bij Nathan Aké wel het geval was.
Wim Jansen zag het al
Feyenoord-icoon Wim Jansen wordt door Van der Kraan genoemd: ‘Wim Jansen, geestelijk vader van de hele Feyenoord Academy, was decennialang zijn tijd ver vooruit. Hij noemde de jeugdopleiding de ‘onuitputtelijke oliebron van de club.’ Jansen wilde spelers ergens rond hun zesde jaar graag hebben in de opleiding. Wat helpt is dat je voor die leeftijd nog geen opleidingsvergoeding hoeft te betalen aan andere clubs.
Feyenoords grootste talenten van de afgelopen jaren komen echt uit de eigen stad, of daar dichtbij. Spelers als Tyrell Malacia, Geertruida, Quilindschy Hartman, Justin Bijlow en Antoni Milambo die willen zelf ook graag in ‘de grote Kuip’ spelen en voor ‘hun club’ uitkomen. En Van der Kraan denkt dat Feyenoord de jeugdspelers nog hard nodig zal hebben: ‘De netto boekwinst op jeugdspelers in heel Nederland wordt cruciaal als er druk komt op het transfersysteem door het recente Diarra-arrest van het Europese Hof. De ‘oliebron’ van Wim Janssen is daarom meer waard dan ooit.’