Financieel expert Knipping begint over het jaarverslag: ‘Vorig jaar had Feyenoord een winst en volgend jaar waarschijnlijk weer. Ze hebben grote transfers gedaan. Daarom is een hosanna-sfeer terecht.’ Knipping heeft goed gekeken naar de cijfers: ‘De omzet is flink gestegen naar 126 miljoen, het vorige record zat op de 100 miljoen.’ Deze stijging is met name te danken aan de deelname aan de Champions League. De salariskosten zijn daarentegen ook gestegen. Opvallend is dat Feyenoord maar 26 miljoen minder omzet draaide dan Ajax en PSV.
Merchandise misser
Waar het niet zo goed ging, was bij de inkomsten van de merchandise. Dit heeft te maken met het nieuwe contract van Castore. Knipping: ‘Feyenoord heeft eigenlijk gewoon de merchandise uitbesteed. Feyenoord hoeft geen spullen in te kopen, zijn geen eraan personeel kwijt en geen huur van de fanshops. Dat zien we dan terug in de partnership-deal, dit zou voor Feyenoord lucratief moeten zijn.’ De financiële man is kritisch: ‘Ik zie er geen voordeel in. De partnerships zijn met hetzelfde bedrag gestegen als waar de merchandise inkomsten mee zijn gedaald. Wat schiet je hier nou mee op?’ Knipping denkt dat Feyenoord in een korte termijn een flink bedrag nodig had en daarom deze deal is aangegaan.
Te beperkt eigen vermogen
Het eigen vermogen is nog steeds beperkt. ‘Het eigen vermogen is 15 miljoen geworden, dat is opzich een aardige prestatie. Alleen door de gigantische UEFA premies en de beperkte zekerheid die je daar mee hebt, kan je als club snel leegbloeden.’ Knipping is bang dat Feyenoord niet voldoende heeft nagedacht over een tegenvallend jaar: ‘Als je geen Champions League speelt en een minder transferjaar hebt, dan moet je rekening met 40 miljoen verliezen. Dat wil je dan ook als buffer.’ Deze buffer heeft Feyenoord op dit moment niet. Knipping: ‘Dat is geen hele grote buffer voor een topclub.’ Knipping noemt het ‘een rode vlag’ dat Feyenoord dit niet benoemt wordt in het jaarverslag.