DE TEGENSTANDER | So, we meet again

Woensdagavond staat er voor Feyenoord een belangrijke Champions League-wedstrijd op het programma, waarin ze het opnemen tegen Benfica in het iconische Estádio da Luz. Voor Benfica is het duel cruciaal voor overwintering in de Champions League. Feyenoord zal daarentegen revanchegevoelens kennen van de verloren oefenwedstrijd waarin het na 18 minuten al 4-0 stond, eindstand: 5-0.

Schmidt out!

Benfica kende een teleurstellende start van het seizoen, waarin de club al vroeg afscheid nam van trainer Roger Schmidt. De Duitser, die in 2022 van PSV naar Benfica kwam en in zijn eerste seizoen de club naar de landstitel leidde, werd eind augustus 2024 ontslagen na wisselvallige resultaten in de eerste vier competitiewedstrijden. Onder leiding van de nieuwe trainer Bruno Lage, die eerder successen boekte bij Wolverhampton Wanderers, probeert Benfica weer in het ritme te komen. Dat doet hij niet zonder succes, de trainer wist al zjn wedstrijden met Benfica te winnen.

De algehele vorm van Benfica in de Liga Portugal is dit seizoen nog niet overtuigend, met gemengde resultaten in zowel competitie- als bekerwedstrijden. De club won twee van de eerste vier competitieduels en kwam in september sterk terug met overwinningen op teams als Rode Ster Belgrado en Atlético Madrid in de Champions League, waar ze een 4-0 overwinning boekten tegen de Spanjaarden. De afstraffing van Atleti heeft de club opnieuw vertrouwen gegeven voor de wedstrijd tegen Feyenoord. 

Feyenoordconnectie

Op het veld kunnen Feyenoordsupporters bekende gezichten zien bij de Portugese topclub. Orkun Kökçü, die vorige zomer van Feyenoord naar Benfica vertrok, is een van de spelers die voor een directe connectie zorgt. Samen met andere Eredivisie-alumni zoals Fredrik Aursnes en Vangelis Pavlidis, de Griekse spits die overkwam van AZ Alkmaar, brengt Benfica een flinke Nederlandse invloed mee in hun speelstijl. De spelers zijn essentieel voor het aanvallende spel van het team, met Pavlidis als een van de belangrijkste doelpuntenmakers en Kökçü als creatief brein op het middenveld.

Historische balans

Historisch gezien heeft Benfica vaak Nederlandse clubs getroffen in Europese competities. Feyenoord speelte tien wedstrijden tegen Feyenoord, waarvan zes oefenduels. De oefenduels gingen evenvaak verloren als gewonnen. De duels in Europees verband kennen een slechtere balans. Slechts één van de vier onderlinge duels werd gewonnen. De dubbele confrontatie in 1963 voor de Europa Cup I staat nog steeds bekend als de geboorte van het Legioen als hondstrouwe supportersschare. Beide keren (in 1963 en 1972) werd Feyenoord uitgeschakeld door Benfica. In vier wedstrijden scoorde Feyenoord driemaal en kreeg het acht goals om de oren. De tegenstander uit Lissabon kan een indrukwekkende statistiek overleggen, al meer dan een jaar werd er niet thuis verloren. 

Vermoedelijke opstelling 

Trubin, Bah, Otamendi, Araujo, Carreras; Florentino, Aursnes, Kökçü; Di Maria, Pavlidis, Aktürkoglu

  Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten