'Feyenoord haalt vrij weinig uit het eigen stadion'

Het is de week van de jaarcijfers bij de voetbalclubs. Feyenoord liet mooie cijfers zien en ook concurrent PSV liet zien dat de Champions League miljoenen zorgen voor veel inkomsten. Toch is er wel een keerzijde aan het verhaal, dat legt Mikos Gouka uit in de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad

Feyenoord zag het eigen vermogen groeien met ongeveer negen miljoen euro. Ook PSV zag het eigen vermogen iets toenemen. Toch klinkt negen miljoen niet heel veel als je de bedragen hoort. "Zeker als je naar PSV en Feyenoord kijkt, ze hebben veel spelers verkocht en Champions League miljoenen binnen. In dat licht valt het allemaal wel mee", aldus Gouka.

Stadion

Toch lijkt het voor Feyenoord moeilijker dan voor Ajax en PSV om extra geld te genereren. Het eigen stadion is voor de grote concurrenten wel een grote inkomstenbron, waarmee het eigen vermogen gespekt kan worden. "Feyenoord haalt vrij weinig uit het eigen stadion dus een stijging van het eigen vermogen is daar al vrij knap."

Investeringen

Feyenoord heeft echter wel voor heel veel geld verkocht en de Champions League opbrengsten zijn ook hoog. "Daar kun je tegenover stellen er is gewoon heel veel verkocht en er is veel geld uit de Champions League binnengekomen en toch is het eigen vermogen niet spectaculair gestegen. Dat komt natuurlijk ook omdat ze investeringen hebben gedaan. Bijvoorbeeld de eigen streamingsdienst, al zal dat geen miljoenen hebben gekost en er is geld gestoken in de opleiding."

Feyenoord investeerde niet perse in spelers. De echte grote uitgaven kwamen niet. "Toch is het ook als je investeert en je haalt drie keer een Luka Ivanušec, al moet ik oppassen wat ik zeg, binnen dan schrijf je heel veel af waardoor je netto winst ook keldert", aldus Gouka, die ziet dat Feyenoord pas laat in de transferwindow echt gas wilde gaan geven. "Pas aan het einde kwam er 15 + 2 op tafel voor Skov Olsen. Een aanvaller van Club Brugge, maar toen was er eigenlijk al geen tijd meer."

Ratrace

Gouka denkt nadat de geleerden naar de cijfers hebben gekeken, dat alle clubs rekening houden met de Champions League. Alle topclubs zullen dus Champions League moeten halen. "Dat wordt een ratrace ze lijken allemaal rekening te houden met Champions League en er zijn maar twee plekken en straks misschien maar één. Dat wordt echt een strijd voor het tweede ticket ervan uitgaan dat PSV dit jaar weer makkelijk kampioen wordt.

Technisch manager

Feyenoord lijkt ook werkdruk weg te gaan nemen bij Dennis te Kloese. De algemeen en technisch directeur wordt straks ondersteunt door Mark Ruijl. Ruijl krijgt geen directeursfunctie en dat kan diverse oorzaken hebben. "Misschien wil Te Kloese een vinger in de pap houden, een directeur verdient uiteraard meer dan een manager en misschien willen ze eerst aankijken of hij in de functie kan groeien."

Toch lijkt er met Ruijl geen grote naam aan het roer te komen. "AZ heeft Max Huiberts, PSV Earnest Stewart, Ajax Alex Kroes, FC Utrecht Jordy Zuidam en Feyenoord Mark Ruijl’’, aldus Gouka die daarmee wil zeggen dat Ruijl een lichtgewicht is. "Dat wil niet zeggen dat hij per definitie minder is. De uitleg komt volgende week van Feyenoord over die keuze." Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten