Onheilspellende boodschap voor Priske: 'Dan kan je ook zomaar vijfde worden'

Onheilspellende boodschap voor Priske: 'Dan kan je ook zomaar vijfde worden'

11 reacties 11
Bron: ESPN
Foto: Pro Shots

Vandaag werd bekend dat Mark Ruijl de technisch manager van Feyenoord is geworden. Daarmee neemt hij gedeeltelijk het takenpakket van Dennis te Kloese over. Ruijl krijgt echter geen tekenbevoegdheid waardoor de eindverantwoordelijkheid nog steeds bij Te Kloese blijft. Bij Voetbalpraat op ESPN wordt Feyenoord besproken door Vincent Schildkamp, Bram van Polen en Kees Luijckx.

Geen directeur maar manager

Vincent Schildkamp vindt het veelzeggend dat er een technisch manager wordt aangesteld en geen technisch directeur: “Of er op de werkvloer veel verandert durf ik te betwijfelen.” Kees Luijckx vult aan: “Ik denk dat Te Kloese de touwtjes stevig in handen wil houden.” Dat beaamt Schildkamp: “Dat lijkt me inderdaad het voornaamste signaal, hij wil het eigenlijk niet uit handen geven. Zo is hij ook groot geworden in Mexico. Je kunt niet een bedrijf met 300 werknemers aansturen als algemeen directeur en dat andere erbij doen. Dat zei Frank Arnesen ook terecht. Zelfs PEC Zwolle heeft een algemeen en technisch directeur.”

De weg van Ruijl is een voorbeeld van de nieuwe organisatiestructuur, waarbij hij 3,5 jaar geleden is gekomen. Daarna heeft hij bij FC Dordrecht ervaring op kunnen en doen en zodoende doorstromen binnen Feyenoord. “Deze jongen kent natuurlijk bijna alle jeugdinternationals van 15, 16 en 17 jaar. Qua kennis is deze jongen geweldig. Feyenoord probeert één of twee van die toptalenten naar Feyenoord te halen en hij weet precies waar die zitten.”

Jaarcijfers Feyenoord

Daarnaast maakte Feyenoord ook de jaarcijfers over vorig seizoen bekend. Ondanks de Champions League gelden en de verkoop van Orkun Kökçü en Arne Slot bleef er ‘slechts’ tien miljoen netto winst over. De Champions League inkomsten mogen niet meegenomen worden in de begroting, maar de salarishuishouding van de traditionele top drie vertelt een ander verhaal zo weet Vincent Schildkamp. “Dat wordt een enorme rat-race, zeker als die tweede plaats straks iets onzekerder wordt. Ajax, PSV en Feyenoord hebben de salarishuishouding zo ingericht dat ze niet meer zonder Champions League kunnen. Ajax koerst zelfs af op een verlies van 50 miljoen.”

Huidige vorm en perspectief

Tot slot wordt het dunne lijntje van de Champions League inkomsten besproken. “Niemand kan ons vertellen waar Feyenoord dit seizoen gaat eindigen. Als het echt vies tegen zit met FC Utrecht AZ en Twente dan kan je ook zomaar vijfde worden.” Feyenoord heeft na twee overwinningen op rij weer een beetje lucht zo ziet Van Polen: “Feyenoord is echt zoekende en dat zie je ook, veel wisselingen steeds. Ze hebben behoefte aan vastigheden. Maar ze hebben ook niet zo heel veel kwaliteit in deze selectie zitten.” Schildkamp is het daar niet mee eens: “Verdedigend staat het wel, los van de persoonlijke fouten, en je ziet ze steeds iets beter worden. Ik ben niet zo pessimistisch. Maar Paixão wat daar mee aan de hand is dit seizoen, die ligt alleen maar op de grond. En de spits, ja we kunnen het woord kuipvrees wel laten vallen.” Volgens de commentator kan Feyenoord een stuk beter dan het tot nog toe heeft laten zien.

Lees ook