COLUMN | Maak haast als je tijd hebt

Maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt. Een uitspraak die nog vaak door m’n hoofd schiet, helemaal als ik aan het afgelopen transferwindow denk. Inmiddels is de competitie al weer acht wedstrijden onderweg, of voor Feyenoord zeven. Na een overwinning op Twente en uitoverwinning in de Champions League lijkt de opluchting haast voelbaar. Een knappe prestatie, zonder goed voetbal twee zware wedstrijden over de streep trekken. In het recente verleden was er vaak goed voetbal, maar dan zonder resultaat, niet toevallig tegen Twente of uit in Europese wedstrijden.

Twee maten 

De ‘gehaaidheid’ of ‘ervaring’ van tegenstanders was dan zogenaamd het goed voetballende Feyenoord te machtig. Dan werden er met statistieken als zuivere speeltijd gesmeten en dat wij daar niet tegen opgewassen zouden zijn. Nu staat Feyenoord met Priske twee keer aan de andere kant van de medaille en worden zulke dooddoeners evenzo makkelijk tegen ons gebruikt. 20 minuten zuivere speeltijd maar! Een schande, jammerde Kenneth Perez, maar over de ervaring of gehaaidheid van Feyenoord geen woord. Hypocriet gezwam in de ruimte.

Na zeven wedstrijden staat Feyenoord met 13 punten acht verliespunten achter PSV. Ter vergelijking, de afgelopen drie seizoenen hadden we na zeven wedstrijden gemiddeld 17 punten. In het eerste seizoen van Slot kende we de beste start met 18 punten, dat seizoen werden we echter derde. Als we kijken naar het verschil in xG heeft Feyenoord dit seizoen 7,02 meer dan de tegenstanders bij elkaar gevoetbald. Vorig jaar was dat 16,96 een absurd aantal, het kampioensjaar 5,35 en daarvoor 6,62. In geen enkele wedstrijd werden minder grote kansen bij elkaar gevoetbald dan de tegenstander. Wel kreeg Feyenoord dit seizoen al 2,5 doelpunt meer tegen dan verwacht, wat tegen FC Groningen en Willem II vier punten heeft gekost. Dus zo slecht als men het wil doen laten geloven gaat het echt niet. Het grote verlies is, dat de achterstand op PSV eerder groter is geworden dan kleiner en dat doet zeer.

Realisme

Realistisch gezien niet gek, aangezien er een nieuwe trainer zit en weinig echt transfervuurwerk is geweest. Tot nu toe zijn Bueno en Hwang de voltreffers van deze transferzomer gebleken, cynisch gezegd een speler zonder restwaarde en een huurspeler zonder optie tot koop. Dat is wel een punt van zorg. Omdat normaal gesproken de drie grootste aankopen, goed voor 25 miljoen in vorig window, vooral bankzitters zijn. Het kapitaal zit dus letterlijk en figuurlijk op de bank, al wordt dat per gespeelde minuut van Ivanusec en Zerrouki minder en minder. Ueda zal zichzelf geregeld op het scoreformulier vinden, ondanks dat hij vaak alles verkeerd lijkt te doen.

Dus waar staat Feyenoord nu, de enige echte uitdaging tegen Bayer Leverkusen werd met 0-4 verloren. Maar er lijkt eindelijk wel meer vertrouwen in de ploeg te komen. Spelers raken door de vaste formatie meer aan elkaar gewend en strijden met en voor elkaar tot het einde. De supporters, waaronder ik, zijn ontzettend verwend geraakt en moeten weer even wennen. De laatste twee transferwindows waarin ook door Slot verlangde en goedgekeurde spelers kwamen beperken nu eenmaal de groei die we gewend waren van Feyenoord.

Het lijkt er in alles op dat we dit seizoen een klein stapje terug moeten zetten, met name in de onder Slot gecreëerde verwachtingen. Om er, hopelijk, daarna weer twee vooruit te gaan. Groei en ontwikkeling gaat nu eenmaal niet lineair, maar in golven. Dus laten we hopen dat er weer een beetje haast gemaakt wordt, nu we de tijd hebben.

Raymond Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten