Hooggerechtshof van Europa zet streep door regels van de FIFA inzake spelerstransfers

Het hooggerechtshof van Europa heeft vrijdagmorgen bepaald dat de regels van FIFA inzake spelerstransfers in strijd zijn met de EU-wetgeving, zo meldt het Algemeen Dagblad. De FIFA zal nu de regels over contracten van profvoetballers, in Europa, mogelijk moeten aanpassen. Er wordt niet gepleit om het gehele transfersysteem op de schop te gooien, zo schrijft Voetbal International.

De uitspraak ging over de zaak die Lassana Diarra aanspande. Hij kreeg in 2014 een boete van 10,5 miljoen euro van de FIFA, maar ook een speelverbod van vijftien maanden. Zijn toenmalige werkgever Lokomotiv Moskou had een rechtszaak aangespannen omdat de middenvelder contractbreuk deed. Hij zou naar verluidt een aantal trainingen hebben overgeslagen om financiële perikelen. Toen er gezocht werd naar een nieuwe club zouden zij moeten opdraaien voor de boete.

Het Hof heeft nu meer duidelijkheid gegeven over de zaak. Zij willen meegaan in de argmunentatie van de FIFA, meldt Voetbal International. Toch wordt er ook gezegd dat de regels in de huidige zaak verder gaan dan wat nodig is om voetbal stabiel te houden. Dat zou voor voetballers grote sportieve en financiële schade geven.

Het is nog onbekend wat de gevolgen zullen worden. Er is hoger beroep mogelijk. Het lijkt er niet op dat het transfersysteem helemaal op de schop moet. Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten