DE TEGENSTANDER | City Light

Woensdag 2 oktober markeert een historische avond voor Girona CF, wanneer zij Feyenoord ontvangen in hun eerste Champions League-wedstrijd op eigen bodem. Het bescheiden Estadi Montilivi zal bruisen van spanning, want hoewel Girona een relatief onbekende naam is op het Europese toneel, heeft de club in korte tijd grote stappen gezet. De afgelopen jaren groeide de club gestaag, mede dankzij de steun van de machtige City Football Group, de eigenaar van onder meer Champions League tegenstander Manchester City. Door deze connecties kon Girona investeren in talent en faciliteiten, wat leidde tot hun verrassende derde plaats in La Liga vorig seizoen.

Onder leiding van coach Míchel, die sinds 2021 aan het roer staat, heeft Girona een bewonderenswaardige progressie geboekt. De derde plaats in La Liga was het hoogtepunt in de geschiedenis, en het leverde hen voor het eerst een Champions League-ticket op. Toch kampt de club dit seizoen met wat opstartproblemen. Na het vertrek van sterspelers als Aleix Garcia en Artem Dovbyk lijken ze zoekende naar de juiste balans. Ondanks de indrukwekkende prestatie tegen Paris Saint-Germain in hun eerste Champions League-duel, waar ze pas in blessuretijd ten onder gingen door een eigen doelpunt, heeft Girona in La Liga nog niet kunnen overtuigen en bevinden ze zich momenteel op een teleurstellende twaalfde plaats.

Nederlandse invloed

De selectie van Girona kent bovendien enkele bekende Nederlandse gezichten. Daley Blind en Donny van de Beek, beide met een rijke ervaring op het hoogste niveau, dragen dit seizoen het rood-witte tenue van Girona. Van de Beek, die na een moeilijke periode bij Manchester United nieuw leven probeert te blazen in zijn carrière, en Blind, de ervaren verdediger brengt een schat aan ervaring, zijn belangrijke schakels in het team van Míchel. Blind kampt echter met een blessure en ook Van de Beek lijkt nog niet zeker van een basisplaats. Voormalig Feyenoord target Arnaut Danjuma, in het verleden aanvaller van onder andere Villarreal en Tottenham Hotspur, is een van de aanvallende krachten waar Girona dit seizoen op rekent.

Hoewel Girona en Feyenoord elkaar nog nooit eerder officieel hebben getroffen, is dit voor de Catalanen een bijzondere kans om hun stempel te drukken op het Europese toneel. Girona's speelstijl, vaak gebaseerd op snel en technisch voetbal, gecombineerd met het strategische denken van Míchel, zal een geduchte tegenstander vormen voor Feyenoord, dat worstelt met de eigen vorm. Girona heeft niet veel ervaring in Europees opzicht, maar hun verbondenheid met de City Group geeft hen toegang tot tactische inzichten en middelen die ze zullen proberen in te zetten tegen de Rotterdammers.

Girona zal deze wedstrijd een succes willen boeken in de Champions League-campagne, als opkomende kracht in het Europese voetbal. Feyenoord zal ongetwijfeld alles op alles willen zetten om hun matige start in de Champions League recht te zetten. Het belooft een spannende clash te worden, met veel ogen gericht op de prestaties van de Nederlandse inbreng bij Girona.

Vermoedelijke opstelling

Gazzaniga; Frances, Lopez, Krejci, Gutierrez; Martin, Romeu, Tsygankov, Herrera; Danjuma, Rui Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten