Column

COLUMN | Feyenoord borduurt voort op Jaap Stam, niet op Arne Slot

Het gelijkspel tegen NEC is veel meer dan alleen een nieuwe domper. Waar we ons eerst nog konden vastklampen aan het idee dat een elftal soms gewoon wat tijd nodig heeft om op gang te komen, wordt het steeds duidelijker dat Feyenoord geen schim meer is van de ploeg die vorig jaar – samen met PSV – de Eredivisie domineerde.

En dat is een hard gelag voor Rotterdam, waar werd gedacht dat de fundamenten sterk genoeg waren om het vertrek van Arne Slot op te vangen. Algemeen directeur Dennis te Kloese mag dan financieel gezien prima werk leveren – Feyenoord presenteert dit jaar uitstekende cijfers en staat stevig op eigen benen – als technisch directeur laat hij flinke steken vallen.

Overigens waarschuwden critici al langer dat Feyenoord op zoek moest naar een td. Zij krijgen nu gelijk.

Waar het succes vorig seizoen verbloemden dat de peperdure aankopen Ramiz Zerrouki, Ayase Ueda en Luka Ivanušec grote miskleunen zijn, zijn alle doeken nu gevallen.  Van de zomerse aankopen die kwamen om Feyenoord dichterbij PSV te brengen en munitie te geven in de Champions League, lijkt vooralsnog alleen middenvelder Hwang In-beom een versterking. 

En zo kwam het dat zaterdagavond in De Goffert plots spelers als Jordan Lotomba, Gijs Smal en Ibrahim Osman aan de aftrap verschenen. Het mag dan niet eenvoudig zijn om spelers als Lutsharel Geertruida, Mats Wieffer en Yankuba Minteh te vervangen, maar het gevoel bekruipt dat het ondanks de serieus gespekte clubkas nooit is geprobeerd. 

Het moet gezegd worden: niet alles zit mee. Trainer Brian Priske moet het sinds de start van de competitie doen zonder Calvin Stengs en Quilindschy Hartman. Santiago Gimenez verkeert in een vormcrisis, Timon Wellenreuther laat plots ballen los en door onhandige berichtgeving in de media kwam Facundo Buonanotte niet naar Rotterdam.

Maar dit alles verandert niets aan het groeiende gevoel onder de achterban dat Feyenoord verkeerd koers heeft gezet, ook met de keuze voor Priske. De Deense coach verdient misschien meer tijd, al is het maar omdat hij de schaduw van Arne Slot van zich af moet schudden, maar de kritiek op zijn functioneren wordt steeds begrijpelijker.

Wie kan bijvoorbeeld verklaren waarom Feyenoord tegen NEC na rust niet beter, maar slechter uit de kleedkamer kwam? Priske, die in een soort paniek steeds meer van zijn vaste werkwijzen uit het raam heeft gegooid, wekt de indruk dat hij de klus totaal heeft onderschat, en daardoor niet het hoofd kan bieden. 

Hoewel het niet zo is dat Feyenoord helemaal terug bij af is, voelt het alsof we eerder voortborduren op de rampzalige periode onder Jaap Stam dan op de successen van Slot. Het is misschien een (te) harde vergelijking, maar na zes wedstrijden overleggen Priske en Stam hetzelfde aantal punten. 

En ook het voetbal van Priske, dat werd verkocht als energiek en aanvallend, toont meer gelijkenissen met het spel onder de huidige trainer van DOS Kampen dan onder dat van de trainer van Liverpool. 

Alle titelaspiraties kunnen voorlopig de prullenbak in, en er is op dit moment weinig reden om te denken dat ze daar snel weer uit zullen komen. Feyenoord lijkt als club het momentum te verliezen. Als Ten Kloese niet snel zijn pilaren overeind duwt, hoeven we niet langer naar Amsterdam te kijken om te zien hoe diep de valkuilen in het voetbal zijn. 

Peter Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten