'Ueda is nog steeds buitencategorie'

'Ueda is nog steeds buitencategorie'

4 reacties 4
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Vandaag is het matchday. NEC Nijmegen en Feyenoord nemen het tegen elkaar op. Er ontspint zich ook nog een andere ‘wedstrijd’ vanavond; er spelen allerlei Japanse spelers tegen elkaar. Bij Feyenoord zal spits Ayase Ueda waarschijnlijk in de basis staan en bij NEC zou je ook zomaar eens twee of drie Japanners kunnen zien. Mikos Gouka schreef erover voor het Algemeen Dagblad.

Carlos Aalbers, technisch directeur van NEC, kent Ueda nog uit de tijd dat Aalbers hoofdscout bij AZ was. Ueda stond toen al bekend als goaltjesdief, iets waar men in Rotterdam nog ietwat sceptisch over is. Aalbers weet dat er veel mensen in Japan vanavond mee zullen kijken: ‘Daar zenden ze wedstrijden uit de eredivisie uit.’ Bij NEC zijn ze blij met hun drie spelers uit het land van de rijzende zon, namelijk: Kodai Sano, Koki Ogawa en Kento Shiogai.

Japanners in Nederland

In 2019 haalde Aalbers, in zijn tijd bij AZ, Yukinari Sugawara naar Alkmaar toe. Maar dat was niet zijn eerste wapenfeit, in 2017 kwam Ritsu Doan over van Japan naar Groningen, waar Aalbers toen werkte. Aalbers legt uit: ‘Japanse spelers hebben een hoge handelingssnelheid, doorgaans een uitstekende techniek, de mentaliteit is in orde.’ En Aalbers gaat verder over die mentaliteit, want die lijkt ook te kloppen bij de zakenwereld in Japan: ‘Wat ook belangrijk is: je weet waar je aan toe bent als je zaken doet in Japan, de prijzen staan vast, iedereen houdt zich bij transfers aan de afspraken.’

Ueda

Hoe kijkt Aalbers dan naar Ueda, de spits van Feyenoord? Aalbers weet dat de spelers uit Japan vaak geen of slecht Engels spreken, zij moeten echt vertrouwen krijgen en een goed gevoel hebben en ontwikkelen bij de club en de mensen eromheen. Aalbers: ‘Maar ze werken allemaal heel hard.’

Vanavond zal er nog iemand uit Japan in het stadion zitten. Toru Nakata is een Japanse journalist die alle Japanse spelers in Nederland volgt. En Nakata is duidelijk dat Ueda van de buitencategorie is, als het om Japanse spelers in Nederland gaat. De journalist is er dan ook van overtuigd dat Ueda zijn basisplek gaat uitbetalen, misschien zelfs wel al vanavond in ‘de meest Japanse wedstrijd’ in de eredivisie.

Lees ook