Feyenoord heeft met Brian Priske als opvolger van Arne Slot een trainer die veel doet op basis van data. De oefenmeester begon bij FC Midtjylland als trainer en legde daar de focus, mede doordat die club voorop liep in gebruik van data en het belang van standaardsituaties kende, op standaardsituaties.
Priske leerde bij Midtjylland van toenmalig eigenaar Matthew Benham dat data heel erg belangrijk is. Daarnaast wilde Benham dat er meer gefocust werd op standaardsituaties en Priske verdiepte zich daarin. Data is voor hem nog steeds een belangrijk onderdeel, hij vertelt heirover in het Feyenoord Magazine. " In mijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de club, 2019-2020, scoorden we uiteindelijk zo’n 25 keer uit standaardsituaties. Mede daardoor werden we kampioen. Uiteindelijk gingen de spelers elke wedstrijd in met het idee: ook vandaag gaan we weer scoren uit een standaardsituatie."
Midtjylland was heel erg vooruitstrevend in het gebruik van data. Priske analyseert wedstrijden nog steeds op die manier en er werd ook anders gekeken naar nederlagen.
‘JToen ik daar middenin zat, realiseerde ik me nog niet echt wat die ontwikkeling betekende, maar als ik terugkijk zie ik wel dat wij op bepaalde gebieden voorlopers waren. Dat was te danken aan Matthew Benham (tegenwoordig eigenaar van Brentford FC, red.) Ik weet zeker dat er andere clubs waren die om ons lachten als wij het hadden over zoiets als Expected Goals (een statistische maat voor het verwachte aantal doelpunten van een team in een wedstrijd, op basis van onder meer het aantal gecreëerde kansen, red.) of Justice Table (een ranglijst op basis van het verwachte aantal punten per ploeg aan de hand van statistieken, een goede graadmeter voor sportief succes in de toekomst, red.).
Priske denkt wel dat er in die tijd mensen waren die het niet volledig begrepen. "Ik denk dat die mensen niet volledig begrepen dat die data voor ons een manier waren om wedstrijden te analyseren zonder dat de emotie over het resultaat daar een rol in speelde. Ik vind dat nog steeds een heel interessant aspect van het voetbal: het is zó emotioneel, waarbij uiteindelijk alles draait om de resultaten. Ik denk alleen dat het als coach belangrijk is om de emoties en de pure feiten uit elkaar te houden."
Priske kan daardoor nog steeds een wedstrijd analyseren zonder dat de emoties de boventoon voeren. "Als ik die scheiding tussen emoties en feiten niet zou kunnen maken, zouden mijn dagen als trainer waardeloos zijn. Daarom zijn de data voor mij een geweldig gereedschap."
Willem II
Een voorbeeld die Priske daarover aanhaalt is de wedstrijd tegen Willem II. De Rotterdammers speelden gelijk, het werd 1-1, en iedereen was boos en teleurgesteld, wat logisch is volgens Priske. in zijn analyse kijkt hij naar de onderliggende cijfers. "Maar als je kijkt naar de data van die wedstrijd, was er maar één team dat had moeten winnen, op elk onderdeel was Feyenoord de betere ploeg."
De data laat volgens Priske zien dat Feyenoord op de goede weg is. Zelfs als je niet altijd wint. "Die data gaven mij na die wedstrijd ook het gevoel dat we op de goede weg waren. Soms ben je alleen ongelukkig, zoals bij dat ene moment voor ons doel waaruit de gelijkmaker viel. Daardoor gingen we met een heel ander gevoel naar huis dan wanneer het 1-0 was gebleven. Het is mijn taak als hoofdcoach om na zo’n wedstrijd aan de spelers duidelijk te maken: blijf kalm, bekijk de dingen vanuit het juiste perspectief, niet alleen vanuit emotie."