COLUMN | Geen dikke Van Dale

COLUMN | Geen dikke Van Dale

20 reacties 20
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Donderdagavond liep ik ontgoocheld weg uit De Kuip. Ik zag met vlagen een ‘niet onaardig Feyenoord’, waarbij  toch alle persoonlijke fouten genadeloos werden afgestraft door een topteam uit Duitsland. Feyenoord was een maatje te klein en zelfs op de tribunes werden we overklast door de Duitsers.

In de trein terug, ook geen pretje na zo’n wedstrijd, zei ik tegen mijn kameraad: ‘Zul je zien dat zondag 0-0 is en Leo Sauer de 0-1 scoort in de laatste minuut voor NAC Breda. De gifbeker moet helemaal leeg.’ Ik bevond mezelf weer in het aloude stramien, inclusief Calimero-gedrag. Nu hoorde ik op de radio dat uitspraak ‘Ik is klein’ van Calimero in de dikke Van Dale wordt opgenomen. Er wordt dan in het woordenboek gesproken over: 'Iemand die zich stelselmatig tekort gedaan voelt en daarover blijft klagen'.

En diegene wil ik nou net niet meer zijn. De afgelopen jaren heb ik geleerd om rechtop te lopen, mijn Feyenoord-shirtjes en sjaaltjes met trots te dragen. Maar toch is het ijs dun, de afgelopen wedstrijden zorgden ervoor dat ik de twijfel weer voelde, zoals ik die jaren gevoeld heb. Maar misschien is het wel nooit rustig bij een topclub…

Maar ik zie voldoende lichtpuntjes waardoor ik mijn rug weer kan rechten. Dat heeft Ayase Ueda namelijk ook gedaan. Ik vond hem donderdag zeer goed en gretig invallen en dat gebeurde gister ook weer. Het lijkt de afgelopen weken zelfs wel alsof Santiago Gimenez de ‘vlakheid’ van Ueda heeft overgenomen én Ueda ‘de grinta’ van Santi heeft afgepakt. Ik zag emotie bij de Japanner, beleving en een echte honger naar de bal.

Daarnaast is Inbeom Hwang echt fantastisch om te aanschouwen. In het stadion was goed te voelen dat er ‘iets gebeurt’ wanneer hij aan de bal is. Hij coacht, dirigeert, gooit de beuk erin en heeft een fantastische pass in huis. Deze gozer stond er meteen, zowel in de Champions League als gister. Dit is, volgens mij, de directe versterking waar Feyenoord al een tijd om roept.

Maar ook de jeugd heeft de toekomst, onder Brian Priske. Priske heeft het goed gezien door Antoni Milambo een basisplek te geven de afgelopen twee wedstrijden. Zijn statistieken zijn erg goed en het is net alsof hij al jaren in Feyenoord 1 speelt. In zijn kielzog gaat Gjivaj Zechiël vrolijk mee, ook daar heb ik alle vertrouwen in. Misschien Givairo Read ook maar eens proberen op rechtsachter?

En ik weet dat er nog genoeg te sleutelen valt, maar ik zie echt aanknopingspunten om attractief en aanvallend voetbal te spelen mét resultaat. Er komen nog creatieve spelers terug, zoals Calvin Stengs, dus ik recht mijn rug en draag mijn shirt en sjaaltje gewoon met trots. Ik sla voorlopig geen Van Dale open om op zoek te gaan naar ‘Calimero-gedrag’ of ‘gifbekers’, maar ik zoek de woorden ‘ontwikkeling’ en ‘vertrouwen’ nog eens op.

Gerben

Lees ook