'Kuyt vecht voor lijfsbehoud en behoud van zijn eigen loopbaan'

Dirk Kuyt, Feyenoord-held, heeft het zwaar in België. Afgelopen seizoen werd hij kampioen met Beerschot, maar op dit moment staat zijn baan op de tocht. En als Kuyt ‘weer’ niet slaagt, zal dit zeker consequenties hebben voor zijn loopbaan als trainer. Daniël Dwarswaard schreef erover voor het AD.

Kuyt staat op dit moment onderaan op in de Eerste Klasse, de hoogste competitie in België. De ploeg van Kuyt heeft één punt uit zeven wedstrijden en het ziet er nu al niet meer goed uit. Dan moet dit weekend de wedstrijd tegen mededegradatiekandidaat Sint-Truiden nog komen en wacht volgende week Royal Antwerp, de meest besproken derby van België. Kuyt staat er niet goed op.

De Katwijker stapte vorig jaar halverwege het seizoen in bij de club die toen bovenaan stond op het tweede niveau van België. De club behield de eerste plek en werd zo kampioen, ook Kuyts eerste prijs. Kuyt kreeg lof, alhoewel er ook kritische geluiden waren dat hij ‘alleen maar’ voort hoefde te borduren op wat zijn voorganger had neergezet. Nu Kuyt het dus helemaal zelf moet doen, verloopt het minder vlekkeloos…

Trainersloopbaan

Kuyts loopbaan als trainer is bij de meeste wel bekend. Ooit geroemd als trainer van Feyenoord 1, maar kreeg uiteindelijk geen plek als trainer van het beloftenteam. En zo nam Kuyt afscheid van de club waar hij als speler zo geliefd was. Hij kwam terecht bij ADO, maar werd daar na vijf maanden ontslagen. En inmiddels ploetert de 44-jarige trainer om in de hoogste divisie in België te mogen blijven. Intern zou er nog steun uitgesproken zijn, maar voor hoe lang…

Slechte omstandigheden

Maar gek is het niet dat Kuyt worstelt met zijn ploeg. Het is algemeen bekend dat de selectie de zwakste is uit de hele competitie. Beerschot kreeg veertien nieuwe spelers, waarvan twee op het allerlaatste moment binnenkwamen. Daarnaast is Beerschot een club van sentimenten, vaak cynisme en chagrijn. De club werd meerdere malen failliet verklaard en heeft niet voor niets de bijnaam ‘De ratten van het Kiel’.

De sfeer is allerminst goed te noemen. Het bedrijf United World, de eigenaar is een Saoedische prins, heeft de meerderheid van de aandelen. Maar het meeste geld lijkt te gaan naar Sheffield United, de supporters voelen zich bedrogen. Toen Beerschot vorig jaar kampioen werd, was er dus niet alleen feest maar ook boe-geroep tegen de Arabische eigenaar. En in dit wespennest, of beter gezegd: rattenval, moet Kuyt Beerschot en zichzelf zien te redden.

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten