'De overeenkomsten tussen Sparta Praag en Feyenoord'

Er is veel gesproken over de start van trainer Brian Priske bij Feyenoord. Zijn start is alles behalve soepel te noemen, met veel puntverlies en discussie rondom de formatie en de huddle. Toch lijkt er een patroon te zijn met Sparta Praag, waar hij kritisch ontvangen werd maar uiteindelijk als held vertrok. Fabian van der Poll schreef erover voor het Algemeen Dagblad.

‘Dat je dat met kinderen doet begrijp ik nog, maar dit ga je toch niet elke wedstrijd doen voor het publiek? Doe dat lekker in de kleedkamer … Waarom heeft de club voor deze trainer gekozen?’ Dit zijn de woorden van oud-speler Luka Zelenka. Zelenka, belangrijk voor Sparta Praag, zei dat in de eerst honderd dagen van Brian Priske.  

Club van het volk

Sparta Praag is, net zoals Feyenoord, een volksclub. Een club waarbij ‘het kringetje’ niet hoort. Dit is in Rotterdam-Zuid niet anders, waardoor Priske zijn huddle inmiddels heeft laten varen. In Praag deed hij dit niet en hield de Deen vast aan zijn principe.

Priske komt aan bij Sparta Praag terwijl de club al acht jaar geen landstitel meer gewonnen heeft. Wanneer komen de prijzen en komt het Champions League voetbal? Het spel is niet meteen goed. Priske wint met zijn Praag drie keer van de vier wedstrijden, maar daarna volgen er vijf gelijke spelen. De kritiek op Priske wordt groter, de clubleiding wordt verweten dat er geen Tsjechische trainer aan het roer staat.

Priske gaat onverstoorbaar verder en legt zelfs in een lokaal podcast nog uit waarom hij doorgaat met zijn kringetje, hij wil een eenheid maken van een ploeg die geen eenheid vormt: ‘Ik wil ze laten zien dat we het samen doen. De staf én de spelers. Of we nu winnen, gelijkspelen of verliezen, we blijven bij elkaar.’  Na dat interview kreeg hij al meer krediet bij een grote groep fans.

Daarnaast is De Deen heel veel met voetbal bezig. Hij staat bekend om zijn werkethos en werkt bijzonder hard. Zijn gezin is niet bij hem in Tsjechië en zijn assistenten lijken zijn familie te zijn. Toch verliest hij in oktober van zijn eerste jaar met 4-0 van Slavia Praag, de grote concurrent. En waar mensen om zijn ontslag roepen, bouwt Priske verder. Hij schakelt naar de 3-4-3-formatie en Sparta begint meer punten te pakken.

Van zero naar hero

Waar hij in het begin verguisd werd, won hij eind mei de eerste landstitel. Het jaar daarna deed hij hetzelfde, een ongekende vreugde voor de supporters. In 3-4-3 mét huddle. Dus toen hij Praag voor Rotterdam verliet, liet de succestrainer de supporters in Praag met een verdrietig gevoel achter.

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten