DE TEGENSTANDER | Alonso's magische Werkself

DE TEGENSTANDER | Alonso's magische Werkself

42 reacties 42
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord staat voor een uitdagende confrontatie met Bayer Leverkusen, de Duitse landskampioen van het seizoen 2023-24, in het nieuwe format van de Champions League. In de Rotterdamse Kuip om 18:45 staat op donderdag Italiaan Davide Massa met de fluit in zijn mond om de wedstrijd te fluiten. De Italiaan was ook de veelbesproken scheidsrechter tijdens Nederland-Duitsland voor de Nations League.

'Die Werkself' maakte het afgelopen seizoen de nodige indruk onder leiding van trainer Xabi Alonso door voor het eerst in hun clubgeschiedenis de Bundesliga-titel te winnen. Dat wisten ze ook nog eens ongeslagen te bewerkstelligen. Ondanks hun binnenlandse succes grepen ze net naast Europese glorie; in de finale van de Europa League werden ze verslagen door Atalanta BC. Wel wist Bayer Leverkusen beslag te leggen op de DFB Pokal.

Huidige Selectie

Leverkusen heeft zich deze zomer verder versterkt om hun ambities in zowel de Bundesliga als de Champions League waar te maken. Ze hebben spelers als Jeanuël Belocian (Rennes) en Aleix García (Girona) aangetrokken, terwijl ook Martin Terrier (Rennes) en Nordi Mukiele (PSG) zich bij de selectie voegden. Daartegenover stond het vertrek van spelers zoals Adam Hložek naar TSG Hoffenheim en Sardar Azmoun naar Shabab Al-Ahli. Xabi Alonso kan rekenen op een kern van sleutelspelers zoals Florian Wirtz, Granit Xhaka, en Victor Boniface. Het blijven van alledrie die laatstgenoemde spelers kan gerust een grote verrassing genoemd worden, evenals dat van succestrainer Alonso.

Feyenoord en Duitse Clubs

Feyenoord heeft een rijke maar wisselvallige geschiedenis tegen Duitse teams in Europese competities. In het verleden boekte de club enkele successen, zoals het uitschakelen van VfB Stuttgart in de halve finale van de UEFA Cup in 1973-74 en een overtuigende overwinning op 1. FC Kaiserslautern in 1976-77. Maar de meest bekende overwinning is natuurlijk die op Borussia Dortmund in 2002 waarmee beslag werd gelegd op de UEFA Cup. Aan de andere kant heeft Feyenoord ook pijnlijke nederlagen geleden tegen Duitse tegenstanders. Bayer Leverkusen zelf schakelde Feyenoord uit in de derde ronde van de UEFA Cup in 1987-88.

Leverkusen sterk tegen Nederland

Bayer Leverkusen heeft een positieve staat van dienst tegen Nederlandse tegenstanders. De club is ongeslagen in zes ontmoetingen met Nederlandse teams, met drie overwinningen en drie gelijke spelen. In 1988 schakelden ze Feyenoord uit in de derde ronde van de UEFA Cup met een totaalscore van 3-2. In de laatste speelronde van de Bundesliga wist Bayer Leverkusen nog gemakkelijk te winnen van Hoffenheim 1-4.

Vermoedelijke opstelling

Het elftal van Xabi Alonso kent voor zover bekend geen afwezigen of blessures. De ploeg trainde met een volledig fitte selectie en zal met de volgende elf vermoedelijk gaan aantreden.
Hradecky, Frimpong, Tapsoba, Tah, Tella; Wirtz, Xhaka, Andrich; Grimaldo, Terrier, Boniface.

Lees ook