Column

COLUMN | Kritiek op Priske niet los te zien van transferbeleid Te Kloese

Feyenoord nam september 2022 afscheid van technisch directeur Frank Arnesen. In goed overleg en om Frank te beschermen gezien zijn aanhoudende knieklachten, aldus de verklaring van Feyenoord. De man die met de aanstelling van Arne Slot mede verantwoordelijk was voor waar Feyenoord vandaag de dag staat.

Niet veel later sprak Arnesen zich uit. Hij was graag nog doorgegaan bij Feyenoord. Ook gaf hij nog ongevraagd advies door te stellen dat een club als Feyenoord niet zonder technisch directeur kan. Dat Arnesen nog niet klaar was met de voetballerij, bleek toen hij in oktober 2023 werd aangesteld als lid van de Raad van Commissarissen bij PSV. Daar kwam hij wel door de medische keuring. Uiteraard is die functie niet geheel te vergelijken met die van technisch directeur.

Bij het vertrek van de Deen gaf Te Kloese aan dat Feyenoord zorgvuldig op zoek zou gaan naar een vervanger. Er werd gezocht en gezocht maar die vervanger kwam er niet. Het advies van Arnesen werd volledig genegeerd.

Uiteindelijk duurde het tot juli 2023 voordat er toch een vervanger kwam. Of nou ja, vervanger...Te Kloese communiceerde de nieuwe structuur waarin hij verantwoordelijk werd voor zowel de rol van algemeen, als die van technisch directeur. Een goede timing om dit te communiceren. Kort na het behalen van de landstitel.

Deze verandering deed bij mij toen al de wenkbrauwen fronsen. Een merkwaardige move. Er wordt bijna een jaar gezocht naar een nieuwe technisch directeur en de uitkomst is dat Te Kloese het zelf maar gaat doen. Te veel hooi op de vork nemen, noemen ze dat. Bovendien kan het leiden tot tegenstrijdige belangen en is het een risico als bij zo’n grote organisatie te veel macht bij één persoon ligt.

Afijn, natuurlijk was dit alles niet relevant geweest als alle keuzes na het tijdperk Slot direct goed waren gevallen. Dat is vooralsnog bepaald niet het geval. Net als Arnesen, gaf ook Slot nog een advies mee. Het was zaak voor Feyenoord om zich aan de bovenkant te versterken. Ook heeft hij meermaals aangegeven dat Feyenoord spelers mist die uit het niets een doelpunt kunnen maken. Iets wat ook in de eerste weken van het nieuwe seizoen wederom duidelijk werd. Een gebrek aan creativiteit dus. Inmiddels zijn we circa zeven breedte aankopen verder en zijn we met Wieffer, Minteh en Geertruida drie basisspelers kwijt geraakt.

Valt Priske daarmee dan nu niks te verwijten? Na de wedstrijd tegen Sparta zei hij “kwaliteit aankopen” te verwachten. Natuurlijk heeft de huidige selectie voldoende kwaliteit om zowel van Sparta als Willem II te winnen.

Het aantal punten na drie wedstrijden is de enige overeenkomst met het begin van vorig seizoen. Het spel, het moraal, het geeft nog weinig houvast. Met de huidige selectie, kan kritiek op Priske niet los worden gezien van de prestaties van Te Kloese als zijnde technisch directeur.

Hij heeft zichzelf technisch verantwoordelijk gemaakt. Daarmee draagt hij verantwoordelijkheid voor de aanstelling van Priske en aankopen als Ueda en Ivanušec, goed voor zo’n 17 miljoen euro aan transfergeld.

De Deense trainer is niet alleen afhankelijk van te Kloese. Hij zal het veldspel en de groepsdynamiek moeten verbeteren. En naast inkomende transfers heeft hij met Zechiel en zeker Milambo twee spelers rondlopen waarmee hij kan bewijzen spelers beter te maken.

De transferperiode zijn cruciaal voor Te Kloese. Evenals de periode erna, waarin moet blijken dat zijn aankopen, inclusief Priske wel degelijk goed functioneren. De drie eerder genoemde basisspelers zullen moeten worden vervangen en eigenlijk is een impuls “aan de bovenkant” nodig om het gat met PSV te dichten.

Te Kloese komt altijd representatief over en geeft me het gevoel dat hij goed past bij Feyenoord.  Mocht deze transferperiode slecht uitpakken, zou Te Kloese er goed aan doen afstand te nemen van zijn rol als technisch directeur. Het zou hem zelfs sieren en getuigen van goed leiderschap. Hij kan zijn toewijding dan volledig geven aan zijn rol als Algemeen Directeur.

Huib Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten