Ontdek meer over de tegenstanders van Feyenoord in de UEFA Champions League

Ontdek meer over de tegenstanders van Feyenoord in de UEFA Champions League

6 reacties 6
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord speelt de komende maanden tegen acht verschillende clubs voor de UEFA Champions League. Grote namen zoals Manchester City FC en FC Bayern München springen eruit. Clubs zoals AC Sparta Praag en Girona FC zijn minder bekend. In dit artikel is meer te lezen over de tegenstanders van Feyenoord op het miljoenenbal.

De eerste wedstrijd zal gespeeld worden op 17, 18 of 19 september. Zaterdag wordt bekend tegen wie dit zal zijn en hoe laat. Op 29 januari spelen alle 36 UEFA Champions League-clubs tegelijkertijd hun laatste wedstrijd. 

Manchester City FC

In 2017 trad Feyenoord als landskampioen vol enthousiasme aan tegen Manchester City FC. Dat gevoel vertrok al snel na een 0-3 achterstand na 25 minuten. Uiteindelijk werd het 0-4 voor de Engelsen en wisten de Rotterdammers dat het een lastig avontuur zou worden. In de uitwedstrijd bleef het lang 0-0, maar in de slotfase moest Feyenoord er toch aan geloven. 1-0 was de uitslag. Sindsdien heeft Manchester City FC hun klasse uitgebreid tot nationale dominantie onder Pep Guardiola. In de afgelopen zeven jaar werd het landskampioenschap zesmaal gevierd. In 2023 werd voor het eerst in de clubgeschiedenis de cup met de grote oren omhoog gehouden. Oud-Feyenoorder Nathan Aké speelt tegenwoordig bij Manchester City FC.

FC Bayern München

Der Rekordmeister is een club die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Op wereldschaal is FC Bayern München bekend en dat heeft het te danken aan onder andere zes UEFA Champions League-overwinningen, waarvan drie deze eeuw. In 2001 wonnen ze de trofee voor de vierde keer, waarna ze een paar maanden later tweemaal aantraden tegen Feyenoord. De eerste ontmoeting werd gespeeld in De Kuip. De Rotterdammers lieten FC Bayern München en wisten een eindstand neer te zetten van 2-2, na doelpunten van Pierre van Hooijdonk en Jon Dahl Tomasson. De wederontmoeting in Duitsland eindigde in 3-1. Hoewel ze vorig seizoen nog de halve finale van de UEFA Champions League wisten te bereiken, is de actualiteit dat FC Bayern München voor het eerst sinds 2012 geen landskampioen werd. Bayer 04 Leverkusen werd dat wel.

Bayer 04 Leverkusen

De huidige landskampioen van Duitsland dus, Bayer 04 Leverkusen. Onder hoofdtrainer Xabi Alonso vestigden ze afgelopen seizoen het wereldrecord van langste reeks zonder nederlaag. Het ging om maar liefst 51 wedstrijden achter elkaar. Daarin werd voor het eerst de Bundesliga gewonnen, maar ook de DFB Pokal voor de tweede keer in de clubgeschiedenis. De finale van de UEFA Europa League ging echter verloren met 3-0 tegen Atalanta BC. Feyenoord en Bayer 04 Leverkusen ontmoeten elkaar voor de eerste keer sinds 1987. Toen ging het vergelijkbaar als tegen FC Bayern München in 2001. Feyenoord speelde thuis 2-2 gelijk door goals van Mario Been en André Hoekstra en uit werd verloren met 1-0.

SL Benfica

Feyenoord en SL Benfica hebben een bijzondere band met elkaar. De iconische boottrip van 1963 was het startschot daarvan. Duizenden Feyenoord-supporters vertrokken vanuit Rotterdam naar Lissabon om hun club aan te moedigen in de Europacup I-wedstrijd. Feyenoord verloor met 3-1, nadat de thuiswedstrijd met 0-0 werd gelijkgespeeld. In 1972 werd het affiche herhaald en wonnen beide ploegen hun thuiswedstrijd. Fredrik Aursnes en voormalig Feyenoorder-aanvoerder Orkun Kökçü verkasten de afgelopen jaren naar SL Benfica voor miljoenenbedragen. Sindsdien werden twee oefenwedstrijden met elkaar georganiseerd. Die van dit seizoen mondde uit in een deceptie voor Feyenoord, na een uitslag van 5-0 in Estádio da Luz. SL Benfica werd sinds 2014 zes keer Portugees landskampioen en werd in de historie twee keer Europees kampioen.

FC Red Bull Salzburg

De jongste club van dit lijstje is FC Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers werden in 2005 overgenomen door het bedrijf Red Bull en daarmee zijn ze volgens de nieuwe eigenaren opnieuw opgericht. Tegen Feyenoord zullen ze optreden als FC Salzburg, omdat sponsornamen worden verboden door de UEFA. De club is tegenwoordig een vaste klant in de UEFA Champions League. Sinds 2006 wisten ze niet meer buiten de top 2 te vallen in de nationale competitie en liepen ze maar twee keer het miljoenenbal mis. Afgelopen seizoen werden ze verrassend tweede en moesten ze zich dus plaatsen via de voorrondes. Daar kwamen ze onder andere FC Twente tegen, dat met 5-4 verloor van de Oostenrijkers. FC Red Bull Salzburg staat bekend om hun ontwikkeling van spelers. Erling Haaland, Sadio Mané en Marcel Sabitzer zijn een paar voorbeelden van hun producten.

LOSC Lille

Het Franse LOSC Lille wist zich net als FC Red Bull Salzburg te plaatsen voor de UEFA Champions League via de voorrondes. Daarvoor moesten ze Fenerbahçe SK en SK Slavia Praag verslaan. Vorig seizoen werden ze vierde in de Franse competitie. In het seizoen 2020/2021 bekroonden ze zich verrassend tot landskampioen, ondanks de aanwezigheid van Paris Saint-Germain in de competitie, met sterren als Kylian Mbappé, Neymar Jr. en Ángel Di Maria. Voor LOSC Lille is het de zesde deelname sinds het seizoen 2019/2020 aan het hoogste Europese clubniveau. Bekende spelers van de Fransen zijn Jonathan David, Thomas Meunier en Samuel Umtiti. Osame Sahraoui is deze zomer overgekomen van sc Heerenveen.

AC Sparta Praag

Deze Tsjechen zijn een bijzondere tegenstander voor Brian Priske. De Deense hoofdtrainer van Feyenoord kwam deze zomer over van AC Sparta Praag, waar hij de afgelopen twee seizoenen tweemaal kampioen werd. Daarmee doorbrak hij de hegemonie van FC Viktoria Pilsen en SK Slavia Praag. De Spartanen werden in 2014 voor het laatst kampioen. Ze keren voor het eerst sinds 2005 terug in de UEFA Champions League, na meerdere keren gepoogd te hebben om de voorrondes door te komen. Dit keer lukte dat dus wel, na Shamrock Rovers FC, FCSB en Malmö FF te verslaan. Feyenoord-target Asger Sörensen en oud-AZ’er Peter Vindahl Jensen komen momenteel uit voor AC Sparta Praag.

Girona FC

Het Spaanse Girona FC is één van de twaalf clubs binnen de City Football Group. In 2017 werden ze overgenomen en promoveerden ze voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau van het land. Na de degradatie in 2019 en nieuwe promotie in 2022, plaatste Girona FC zich afgelopen seizoen voor het eerst voor de UEFA Champions League, door derde te eindigen in de competitie boven onder andere Atlético Madrid en Real Sociedad. Sterspelers zoals Artem Dovbyk, Savinho en Aleix García zijn vertrokken. Momenteel spelen Nederlanders Daley Blind, Donny van de Beek en Gabriel Misehouy bij Girona FC.

Lees ook