Aboutaleb: 'Uiteindelijk is onder de streep toch de conclusie, dat is niet veilig'

De Klassieker van komende zondag kan niet doorgaan door de politiestaking. Er is een afweging gemaakt of het veilig zou kunnen verlopen zonder politie, maar dat is niet het geval.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft gereageerd op dit besluit. 'Geluisterd naar alle adviezen die mij ter beschikking staan van deskundigen, van de politie, van het openbaar ministerie, van eigen medewerkers, was de conclusie een onvermijdelijke', zegt Aboutaleb in gesprek met ESPN.

Zonder politie geen optie

'Dat zelfs nadenkend over de vraag of je zonder politie de wedstrijd toch onder veilige omstandigheden kunt laten spelen, een optie waar we echt serieus naar gekeken hebben, was de eindconclusie nee. Toch is het zo dat besluiten van een paar jaar geleden niet standaard doorgetrokken moeten worden naar nu. Ik heb ook gesproken met de vakbonden. Is er echt niets aan te doen? Het tijdstip waarop jullie je werk gaan onderbreken? Dat was allemaal niet mogelijk. Je moet de feiten en omstandigheden elke keer weer opnieuw wegen', zegt de burgemeester.

Alternatief

Er is nog nagedacht over een oplossing. Aboutaleb: 'Het enige alternatief was de wedstrijd laten spelen zonder politie. Dan moet je er vanuit gaan dat de bus onder veilige omstandigheden kan binnenkonen. Of dat de spelers van Ajax met een gewijzigde bus zouden komen. Of misschien zelfs met taxi's zouden binnenkomen.'

Uiteindelijk is er besloten dat het niet door kan gaan. 'Al die factoren en variabelen in een rekensom gestopt, van zou het mogelijk zijn om zonder politie toch te kunnen spelen? Uiteindelijk is onder de streep toch de conclusie: dat is niet veilig.'

Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten