De transferperiode eindigt in Nederland op 2 september, waarbij de afgelopen weken nog geen grote aankopen gepresenteerd zijn bij Feyenoord. Met de inkomsten van de Champions League en een aantal uitgaande transfers, denk aan Mats Wieffer, heeft Feyenoord forse inkomsten gegenereerd. Toch lijkt er van dat geld nog weinig besteed te zijn. Mikos Gouka schreef erover voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad.
Misschien heeft oud-trainer Arne Slot wel wat teveel hierover gezegd toen hij vorig seizoen zei, toen Feyenoord opnieuw meer geld binnenhaalde dan uitgaf: ‘We zetten een stevige basis onder de financiële draagkracht van Feyenoord. Hoe sterker die wordt, hoe beter de transferwindows in de toekomst zullen zijn.’ Slot benoemde altijd ‘spelers die direct een versterking zijn voor de bovenkant’. Tot nu toe lijken deze transfers er nog niet te zijn.
Inkomende transfers
Wingback Hugo Bueno stond direct in de basis en maakt Feyenoord beter, maar de wingback is gehuurd van Wolverhampton Wanderers en kan ook niet gekocht worden. Ook, de nog niet speelgerechtigde, Ibrahim Osman, Britghton & Hove Albion is maar tijdelijk in Rotterdam. Wie kwamen er dan wel? Gijs Smal en Julián Carranza, deze zijn beiden transfervrij. Chris-Kévin Nadje kwam voor een half miljoen over uit Frankrijk, Jeyland Mitchell (die nog niet fit genoeg is) kwam voor 2,5 miljoen en Anis Hadj Moussa kostte Feyenoord 3,5 miljoen euro.
Maar de allerduurste was een bekende. Ondrej Lingr had een verplicht koopoptie in zijn huurcontract en werd voor 4 miljoen definitief aangekocht. De duurste aankoop van Feyenoord is op dit moment een speler die vooral als wissel wordt ingezet. Uiteraard zal er in de aankomende dagen nog wel een en ander gaan gebeuren.
Minder geld dan verwacht
Gouka beschrijft ook dat er minder geld is dan de supporters zouden willen: ‘Maar ondanks de enorme sportieve vorderingen gaat het op financieel gebied een stuk trager. De hogere inkomsten zorgen immers ook voor fors hogere kosten, klinkt het vanuit de Kuip. Neem de opbrengsten uit transfers. Wat clubs overhouden aan transfers ligt veel lager dan de brutobedragen die in de publiciteit komen. Het verschil zit onder meer in de afdracht van solidariteitsbijdragen aan opleidingsclubs en makelaarskosten.’
Dus de inkomsten van de Champions League van vorig jaar, 36,5 miljoen euro, met daarbij de verwachte inkomsten van 40 miljoen van dit jaar, zullen niet zomaar allemaal omgezet worden in transfers. Maar het geld is er wel, mede door de uitgaande transfers. Wieffer leverde Feyenoord 30 miljoen op, trainer Slot ging voor 13 miljoen naar Liverpool FC en Marcus Holmgren Pedersen gaat voor 4,5 miljoen naar Italië. Toch is er iets bijzonders aan deze transfer, als Torino FC degradeert dan gaat de verplichte koopoptie niet door en zal de rechtsback terugkeren naar De Kuip. Naast deze grotere transfers zijn er ook kleinere transfers en zou er meer ruimte in het salarishuis zijn, doordat grootverdiener Alireza Jahanbakhsh niet meer op de loonlijst staat.
Het geld van deze transfers wordt overigens nooit in één keer op de rekening bijgeschreven. Het bedrag wordt ‘uitgesmeerd’ over het aantal jaren van de contractduur. Dat betekent dat recordaankopen Ayase Ueda en Luka Ivanusec ook nog afschrijvingen zijn op de balans van Feyenoord. Daarnaast is Feyenoord een club die om de prijzen meespeelt, een topclub. En bij een topclub horen ook hogere kosten en een hoger salaris voor de spelers. Allemaal redenen waarom Feyenoord nog steeds goed nadenkt voor het geld uitgeeft.