'Je moet zorgen dat de geest van Slot snel verdwijnt'

'Je moet zorgen dat de geest van Slot snel verdwijnt'

12 reacties 12
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord kende een valse start van de competitie. Willem II kwam afgelopen zaterdag op bezoek, Feyenoord kwam nog snel op 1-0 voor, maar had daarna te weinig creativiteit om Willem II helemaal kapot te spelen. Na een fout van Timon Wellenreuther maakte de ploeg uit Tilburg nog gelijk. In de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad, kijkt Mikos Gouka terug op de wedstrijd. 

Gouka blikt terug op de wedstrijd die werd benoemd tot de valse start van de competitie. "Ja, 1-1 in de kuip tussen Feyenoord en Willem II matige wedstrijd en verrassende uitslag. Waarbij Willem II in de polonaise Rotterdam uitging en Feyenoord in mineur", aldus Gouka, die ziet dat er weinig positiviteit uit de wedstrijd wordt gehaald. "Als je zo slecht start tegen op papier zo’n matige tegenstander, dan is dat een een tegenvaller voor een ploeg die dacht de eerste contender te zijn van PSV." 

Bij Feyenoord zijn ze echt in mineur aan het seizoen begonnen. "Alles was erop geënt goed te starten in de competitie. De Rotterdammers verspeelden vorig jaar ook in de eerste twee wedstrijden vier punten en daar is het hele seizoen tegenaan gehikt. Slot zei al dat ze waarschijnlijk een les geleerd hadden, dat de ploeg op oorlogssterkte moet zijn voor de start van de competitie", maar niets blijkt minder waar. 

Gouka denkt wel dat de naam Arne Slot snel moet verdwijnen. Het gaat nu te veel over hoe de oefenmeester van Liverpool FC het deed. "Je moet zorgen dat de geest van Slot snel verdwijnt. Maar met deze matige resultaten zie ik daar weinig kans toe." Feyenoord mist creativiteit, maar ook lijkt Priske zijn keuzes anders te maken. "Daarom is deze 1-1 tegen Willem II echt een tik. Je moet als trainer voorkomen dat het steeds over de vorige trainer gaat en zijn manier van spelen. Dat gaat voorlopig nog niet weg nu." Nu speelt Stengs niet, hij zou ziek zijn maar blijkt onderweg naar Charlotte FC, dan speelt Paixão op links, Gimenez in de spits wat heel normaal is, maar Ivanušec op rechts. Die heeft al een moeilijke periode in De Kuip en dan zet hij hem op een andere positie neer. Paixão speelde onder Slot wel regelmatig op rechts, waarom wordt die keuze dan gemaakt." 

Systeem

Het gaat ook veel over het spelsysteem, maar Gouka vindt niet dat 3-4-3 perse een verkeerd systeem is. "Zwitserland speelde het op het EK en deed dat uitstekend. Bayer Leverkussen en Atalanta Bergamo spelen het ook en hebben het tot in de puntjes uitgewerkt. Bij Feyenoord zie je echter dat het nog niet loopt." 

Toch hangt het wel af van de tegenstander. "Tegen PSV zag je dat de 3-4-3 prima werkte. PSV wilde vooruit voetballen en toen kreeg Feyenoord veel ruimte en konden Lopez op links en Nieuwkoop op rechts echt hun meerwaarde laten zien. Tegen een tegenstander die zich ingraaft zie je dat Feyenoord moeite heeft met de uitwerking." 

Vorig jaar werd duidelijk, ook in het internationale voetbal, dat vleugelspelers die een mannetje kunnen passeren heel belangrijk is. Dat was bij Feyenoord vorig jaar al een probleem, dat is nu niet veranderd. "Als je dan 3-4-3 met naar binnen spelende buitenspelers hebt, mis je tegen een tegenstander als Willem II echt spelers die buitenom gaan en zo een kans kunnen creëren."

Lees ook