Nieuw lotingsysteem: UEFA gebruikt softwareprogramma voor loting Europese wedstrijden

Nieuw lotingsysteem: UEFA gebruikt softwareprogramma voor loting Europese wedstrijden

9 reacties 9
Bron: UEFA.com
Foto: Pro Shots

In aanloop naar de loting voor de Europese campagnes komt de UEFA met een nieuwe manier van loten. Door de verandering in de Champions League, de oude groepsfase wordt veranderd, is het loten op de ouderwetse manier met balletjes op  het podium niet meer haalbaar. Voor de UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Conference League wordt er vanaf dit jaar geloot door middel van een softwareprogramma. De loting voor de diverse Europese indelingen vinden plaats op 29 en 30 augustus. 

Op UEFA.com legt de voetbalbond het uit, er zijn vier potindelingen gemaakt op basis van de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Alle 36 ploegen worden handmatig getrokken, waarna het softwareprogramma de acht wedstrijden die gespeeld worden zal bepalen. Iedere ploeg speelt vier uit- en vier thuiswedstrijden. Elke ploeg speelt tegen twee clubs uit alle vier de potten. 

De UEFA omschrijft het als niet te doen om dit handmatig te bepalen. Dit zou betekenen dat er bijna 1000 ballen zouden moeten zijn en minstens 36 bakken op het podium zouden moeten staan. Dit zou veel te veel tijd gaan kosten. De software zal volledig random bepalen wie tegen elkaar speelt en voorkomt dat clubs die elkaar niet mogen treffen elkaar tegenkomen. Zo mogen clubs uit dezelfde landen elkaar in de eerste acht wedstrijden niet treffen. Feyenoord zal dus PSV niet tegenkomen. 

Definitieve wedstrijdindeling

Na de loting zal de definitieve wedstrijd indeling niet direct beschikbaar zijn. De clubs weten tegen welke tegenstanders er gespeeld wordt, maar de uitwerking van de tijdstippen van de wedstrijden zal op zich laten wachten. Op 31 augustus wordt bekend op welke data Feyenoord de wedstrijden in de Champions League afwerkt.

Lees ook