Stam over tijd bij Feyenoord: 'Het was een puinhoop'

Stam over tijd bij Feyenoord: 'Het was een puinhoop'

64 reacties 64
Bron: The Athletic
Foto: Pro Shots

In de zomer van 2019 begon Jaap Stam aan zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van Feyenoord. De 52-jarige Stam kwam over van PEC Zwolle en kende een roerige tijd bij de Rotterdammers, waarna een exit na een 4-0 nederlaag in de Klassieker een einde kwam aan de samenwerking. Stam gaat in gesprek met The Athletic in over zijn dienstverband bij Feyenoord.

Bij Feyenoord werkte Stam destijds samen met Jan de Jong (algemeen directeur) en Martin van Geel (technisch directeur), waar hij eerder mee werkte in hun tijd bij Ajax. Voor de komst van Stam werden afspraken gemaakt over welke spelers verkocht en ingekocht, de financiële mogelijkheden en de type spelers die naar de Kuip moesten komen. Plots meldde Van Geel na het definitief binnenhalen van Stam dat hij zou vertrekken bij Feyenoord. “Oké, dat is voetbal”, reageert Stam over de gebeurtenis.

'Wie gaat deze club nu runnen?'

Voor het (laatste) oefenduel tegen Southampton FC  in de voorbereiding, vertelde ook Jan de Jong dat zijn vertrek bij Feyenoord snel wereldkundig werd gemaakt. “Wat zeg je me?”, gaf Stam als reactie op het belletje van De Jong. De oud-verdediger uit Kampen zei tegen de voormalig algemeen directeur dat zij samen een afspraak gemaakt hadden en dat hij teleurgesteld was dat na Van Geel ook De Jong de deur achter zich dicht trok. “Wie gaan deze club nu runnen?”

Puinhoop

Met geen lijst van vervangers voor de twee jobs ging Stams Feyenoord het seizoen in, wat geen succes was. Na zeven winstpartijen, zes remises en 5 nederlagen vertrok Stam na de 4-0 verloren Klassieker bij de zestienvoudig landskampioen. “Het was een puinhoop”, benoemt Stam zijn periode in Rotterdam. Voor hem was het een moeilijke manier van werken, omdat de toenmalige hoofdtrainer niemand naast of boven zich had om over transfers te praten. “De club verkocht spelers voor veel geld. Ik vroeg of het mogelijk was om het geld te herinvesteren voor aankopen. Dat was niet mogelijk doordat de club schulden had.” Hierdoor moest Stam met jeugdspelers aan de slag of werden transfervrije spelers gehaald. Na vijf maanden besloot Stam de handdoek in de ring te gooien. “Hier heb ik niet voor getekend”, sluit hij af.

Na zijn periode bij Feyenoord, was Stam iets meer dan een jaar hoofdtrainer van MLS-club FC Cincinnati. Dit seizoen staat hij aan het roer bij DOS Kampen, uitkomend in de Tweede Klasse. Bij Feyenoord pakte Stam in achttien wedstrijden gemiddeld anderhalve punt per duel.

Lees ook