Analyse: 'Als je het dynamisch invult dan kan het heel attractief zijn'

Analyse: 'Als je het dynamisch invult dan kan het heel attractief zijn'

30 reacties 30
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

In ‘Rondje Feyenoord’ te vinden op de  site van VI, zitten Pieter Zwart en Freek Jansen aan tafel bij Sjoerd Keizer. Eerder werd al besproken hoe de huidige staat van Feyenoord is, later in de video wordt het systeem/ de formatie 3-4-3 verder uitgediept.

Analist Zwart beschrijft de voordelen: ‘Je kan nog meer, t.o.v. het oude systeem, tegenstanders naar de zijkant dwingen. Daar is minder gevaar dan in het midden van het veld.’ Zwart legt verder uit: ‘Als je dat goed uitvoert, is het best lastig om daar als tegenstander onderuit te spelen.’ Daarbij kun je verdedigend één lijn trekken met vijf spelers, waardoor je het hele veld kunt afdekken. Maar ook aanvallend heeft het meerwaarde: ‘Het is voor de tegenstander best lastig om goed te verdedigen.’ Zwart legt verder uit: ‘Als je goede wingbacks hebt, word je veel voor keuzes gesteld als tegenstander.’ Met als grote voordeel om snel een vijf tegen vier-situatie te creëren. Zwart zegt daarover: ‘Als je dat goed uitspeelt, kan je altijd in overtal aanvallen.’

Risico's

Er zijn uiteraard ook nadelen: ‘Je moet goed weten wie welke positie inneemt.’ Daarnaast kan je ook tegen heel verdedigende teams een probleem hebben, legt Zwart uit: ‘Dan heb je aan de zijkant ruimte en dan heb je daar wingbacks staan zoals Nieuwkoop en Lopez. Dan zijn spelers zoals een Minteh prettiger. Als je weinig individuele kwaliteiten aan de buitenkant hebt en de tegenstander verdedigt het centrum, dan kan je nergens heen.’

Het valt of staat met de uitvoering, vindt de analist: ‘Als je het dynamisch invult dan kan het heel attractief zijn. Met Hancko en Geertruida heb je spelers die op de helft van de tegenstander er nog overheen kunnen denderen.’ Pieter Zwart verwijst naar de analyse van Stan Spoel, te vinden op de website van VI.

Ontwikkelmogelijkheden

Jansen ziet nog voldoende ruimte tot verbetering: ‘Je ziet vaak dat trainers het wel lekker vinden dat het zo wordt blootgelegd. Zo’n oefenwedstrijd is niet verkeerd, alleen je wil niet met 5-0 verliezen.’ Uiteindelijk kan Priske hier wel zijn voordeel mee doen.

Lees ook