Pieter Zwart: 'Er blijft wel heel weinig creativiteit over in dit systeem'

Pieter Zwart: 'Er blijft wel heel weinig creativiteit over in dit systeem'

65 reacties 65
Bron: Vi.nl
Foto: Pro Shots

Op maandagochtend 10.00 uur zond VI op YouTube een ‘VI Rondje Feyenoord’ uit. Presentator Sjoerd Keizer heeft Freek Jansen en Pieter Zwart aan tafel om alles rondom de club uit Rotterdam-Zuid te bespreken. Het ging natuurlijk over de verloren oefenwedstrijd tegen SL Benfica, waar Feyenoord behoorlijk in het hemd kwam te staan. Wat moet trainer Brian Priske gaan verbeteren?

Jansen: ‘Je weet niet hoe lang het duurt voordat de hand van de trainer duidelijk wordt. Ze zijn twintig minuten alle kanten op gespeeld en alles vloog erin.’ Aan tafel zijn ze het erover eens: Feyenoord was aan het zoeken en Benfica ging furieus van start.’ Zwart zegt ook: ‘Als je het dan toch een moment moet doen, dan maar tijdens een oefenwedstrijd.’

Weinig creativiteit

Zwart ziet inhoudelijk wel problemen: ‘Er blijft wel heel weinig creativiteit over in dit systeem. Je speelt met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders, met Geertruida en Zerrouki.’ Hierdoor moest alles van Hadj Moussa en Paixao komen en dat was teveel van het goede. Jansen ziet ook dat spelers moeten wennen: ‘De aarzeling druipt er vanaf.’ Het is dan ergens logisch dat je twijfel ziet bij de spelers. ‘Herkennen en aanvoelen van dat nieuwe systeem, dat moet nog verbeteren’, aldus analist Zwart.

Blessures

Jansen relativeert ook: ‘Je komt uit tijdperk Slot.’ Het helpt ook niet mee dat Gijs Smal geblesseerd is, waardoor Marcos Lopez nu in actie moet komen. Daarnaast is er een lijst geblesseerden, die nog terug moeten komen. De heren zijn het wel eens dat het fijn is dat er woensdag nog een oefenwedstrijd, tegen AS Monaco, is.

Maar Jansen zag ook wel iets opvallends: ‘Het is wel bijzonder dat Priske veel op Willem II zet. Wanneer moet het team er staan? Wie is de eerste keeper?’ De Johan Cruijff Schaal van zondag lijkt dus niet zo belangrijk te zijn, of dat is een wedstrijd die nog te snel is.

3-4-3

De formatie 3-4-3 wordt besproken. Zwart: ‘Het is lekker voor bepaalde types, zoals Nieuwkoop, die komt er goed uit. De spelers aan de zijkant, daar is geen logische plek meer voor.’ De ouderwetse buitenspelers komen nu minder goed uit de verf: ‘Daarvoor is dit niet gunstig.’ Zjivaj Zechiël maakt wel indruk, Jansen: ‘Wat een makkelijke voetballer is dat!’ Aan tafel hopen ze dat er ruimte is voor dit soort jongens om hun kans te pakken

Lees ook