116 jaar! Feyenoord viert verjaardag

116 jaar! Feyenoord viert verjaardag

24 reacties 24
Bron: FR-Fans.nl
Foto: FR-Fans.nl

Feyenoord viert vandaag de verjaardag van de club. Op 19 juli 1908 werd de club opgericht en sindsdien is het de mooiste club van Nederland. De Rotterdamse club speelt sinds 1921/1922 onafgebroken op het hoogste niveau van Nederland.

Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer de voetbalclub Wilhelmina opgericht. Na naamswijzigingen naar HFC en Celeritas werd in 1912 gekozen voor de naam Feijenoord, vernoemd naar de Rotterdamse wijk Feijenoord. Die naam is altijd blijven bestaan. 

Na de oprichting promoveerde de club diverse malen en in seizoen 1921/1922 promoveerde het naar de hoogste divisie. Sindsdien spelen de Rotterdammers onafgebroken op het hoogste niveau en vierde het diverse successen. De jaren '60 en '70 werden de grootste successen behaald uit de clubgeschiedenis. 

Volksclub

Bij de oprichting werd er anders te werk gegaan dan bij andere clubs. Feyenoord wordt gezien als 'volksclub' en dat komt doordat vanaf de oprichting iedereen zich aan kon melden. Veel andere clubs hadden nog een ballotagecommissie, maar Feyenoord (Wilhelmina) niet. De typering volksclub is altijd gebleven. 

Successen

Feyenoord vierde diverse successen in het verleden. rijzen de club werd 16 leer Landskampioenschap waarvan de laatste in 2023 plaats vond. De KNVB Beker werd 14 keer gewonnen, waarvan de laatste in 2024. De strijd om de Johan Cruijff Schaal werd 4 keer in het voordeel van Feyenoord beslist. 

Ook Europees zijn er successen geboekt. Zo won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup 1. Daarnaast won het twee keer de EUFA Cup 2, de laatste was in 2002. Ook werd de Wereldbeker 1 keer verovert. 

Lees meer over
Lees ook