Van Hanegem over veelbesproken wisselmoment: 'Ik was daar niet bij'

Van Hanegem over veelbesproken wisselmoment: 'Ik was daar niet bij'

1 reactie 1
Bron: Feyenoord.nl
Foto: Pro Shots

In ‘De klank van’ de podcast van en door Feyenoord, is Willem van Hanegem te gast. ‘De Kromme’ had zoveel te vertellen dat van zijn podcast twee afleveringen zijn gemaakt. Aflevering twee is vanaf vandaag te zien op Feyenoord One en zal volgende week op Spotify verschijnen.

Aan tafel komen Sascha Visser en Kaj Ramsteijn te spreken over Dick Advocaat, die bondscoach van Suriname is. Van Hanegem: ‘Als je hem dan toch weer langs die lijn ziet staat, zo grappig. Nog steeds fanatiek.’ Hoe vond Van Hanegem het om met Advocaat te werken bij het Nederlands Elftal? ‘Wij hadden ook wel eens woorden hoor’, aldus het Feyenoord-icoon. Ze kenden elkaar als voetballer, daar heeft Van Hanegem nog een leuke anekdote over: ‘Dan tikt ik hem even op zijn kale hoofdje en dan zei hij altijd dat hij mijn strot eraf zou bijten. Ik moest altijd zo om hem lachen.’ Dat fanatisme bij Advocaat was ook als bondscoach te merken: ‘Dan waren we net begonnen en zat hij na twintig seconden al te schelden. En dan dacht ik: Dick, je hebt zelf de opstelling gemaakt, toch?’ Van Hanegem mocht wel altijd zijn zegje doen en maakte zich niet zo druk.

Het gaat over het veelbesproken ‘wissel-moment’ tijdens het EK in 2004. De wedstrijd was Nederland – Tsjechië, waarbij Advocaat Arjen Robben wisselde en Nederland uiteindelijk de voorsprong uit handen gaf en zelfs nog verloor. Van Hanegem zei toen tijdens een persconferentie dat hij Advocaat neer zou slaan als hij nog eens Robben zou wisselen. Van Hanegem zegt daar nu over: ‘Advocaat vroeg ik daar wilde gaan zitten, tijdens de persconferentie. Maar dat is goed, maar ik doe het op mijn manier.’ Na het persmoment kwam Advocaat naar Van Hanegem toe en zou hij gezegd hadden dat Van Hanegem het goed gedaan had. ‘Later hoorde ik dat hij naar huis wilde, maar ik heb niks bijzonders gezegd. Heb zelfs nog ‘geintje’ gezegd’, aldus De Kromme over dat veel besproken moment.

Van Hanegem zegt ook niet bij de wissel betrokken zijn geweest: ‘Ik was daar niet bij. Ik zat in een andere kamer bij Heitinga. Ik zat niet bij die wissel.’ Van Hanegem had die wissel niet gedaan: ‘Die wissel was niet nodig. Maar ik ben dan ook geen trainer.’ De oud-speler gaat door op zijn trainerschap: ‘Het was leuk omdat je af en toe een bal meetrapte.’ Van Hanegem was niet echt gelukkig als trainer, gaf hij aan.

Lees ook