EK 2024 | Dag 27 | Spanje Europees kampioen

40 reacties 40

Vandaag staat de beslissing van het EK 2024 op het programma. Spanje en Engeland nemen het tegen elkaar op in de finale. In het Olympiastadion in Berlijn wordt om 21:00 uur afgetrapt.

Spanje is dit toernooi de favoriet voor de finale. Het team van Luis de la Fuente begon ijzersterk aan het toernooi door met 3-0 te winnen van Kroatië. De Spanjaarden wonnen ook van Italië en Albanië, en liet zonder puntenverlies de groep achter zich. In de knock-outfase werd een 0-1 achterstand tegen, verrassend achtste finalist, Georgië omgezet in een 4-1 overwinning. In de kwartfinale werd in een bloedstollende wedstrijd na verlenging gastland Duitsland uitgeschakeld door een late goal van Merino. De finale werd bereikt door Frankrijk met 2-1 te verslaan, mede dankzij de eerste goal van wonderkind Lamine Yamal.

Voor het tweede EK op rij staat Engeland in de finale. Op het EK van 2021 stond Engeland tegenover Italië, waarvan na penalty's werd verloren. Het team van Gareth Soutgate werd eerste in de groep, dankzij een overwinning op Servië en twee remises tegen Denemarken en Slovenië. In de achtste finale werd het Slowakije van David Hancko met 2-1 verslagen. Slowakije stond lang op voorsprong, maar in de 95e minuut scoorde Jude Bellingham de 1-1, waarna Engeland in de eerste minuut van de verlenging de winnende goal maakte. In de kwartfinale wist Engeland na strafschoppen van Zwitserland te winnen, waarna zij het moesten opnemen tegen Nederland. Na de goals van Xavi Simons en Harry Kane scoorde Ollie Watkins in de 90e minuut de 1-2, waardoor Engeland naar de finale ging ten koste van het Nederlands Elftal.

21:00 | Spanje - Engeland 2-1

Spanje is Europees kampioen voetbal. De Spanjaarden waren met 2-1 te sterk voor Engeland.