Geertruida afgeserveerd: 'Gaandeweg dat proces zie je dat dat toch veranderd'

Geertruida afgeserveerd: 'Gaandeweg dat proces zie je dat dat toch veranderd'

46 reacties 46
Bron: Ad.nl
Foto: Pro Shots

Het Nederlands elftal werd uitgeschakeld in de halve finale van het Europees kampioenschap. Oranje zou volgens bondscoach Ronald Koeman in zijn tweede termijn meer gaan spelen met druk op de tegenstander. Dit is er niet van gekomen. In de AD Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad analyseert Mikos Gouka het Nederlands elftal en hoe ze mogelijk kunnen gaan spelen. 

Gouka refereert aan de uitspraken van Koeman bij zijn aanstelling. "Toen Koeman werd aangesteld nam hij de intensiteit van veel grote clubs", aldus Gouka, Koeman gebruikte toen zelfs Feyenoord als voorbeeld. "Hij noemde Feyenoord als voorbeeld. Sipke Hulshoff werd uit de Kuip gehaald om de oefenstof waar die intensiteit in verankerd ligt toe te passen." 

Gouka denkt dat er genoeg spelers zijn die wel weten wat het inhoud. "Geertruida werd bij Feyenoord gezien als de man die het in opbouwend opzicht vaak voor elkaar heeft, gaat hij naar binnen spelen, werd er bij gehaald en kreeg een belangrijke rol. Gaandeweg dat proces zie je dat dat toch veranderd. Dan zie je dat de bondscoach vooral bezig is met de korte termijn en minder bezig is met het opbouwen."

Koeman selecteerde ook niet op spelers die gewend zijn om aanvallend voetbal te spelen en de tegenstander snel onder druk te zetten. "Bergwijn had het niet bij Ajax, Memphis bij Atlético ook niet. Gakpo voorin is het wel weer gewend, Xavi Simons is het ook gewend."

Toch zijn er genoeg spelers die weten hoe het is om hoog druk te zetten. Dat opbouwende gedeelte zou ook kunnen. "Geertruida heeft dat heel erg, Wieffer zou dat kunnen maar je hebt natuurlijk Schouten. Hartman als hij straks weer fit is, als je die keuze maakt moet je het wel nu doen. "

Lees ook