EK2024 | Dag 13 | Lingr met Tsjechië uitgeschakeld

32 reacties 32

Na vandaag is de groepsfase afgerond en weten alle landen waar ze aan toe zijn. Ook het Nederlands Eftal weet wie de tegenstander wordt en wanneer ze moeten aantreden. De kans op Engeland is groot, maar als Georgië of Tsjechië vanavond weet te winnen, dan wordt Nederland gekoppeld aan de winnaar van groep E.

Groep E

Om 18.00 uur wordt er afgetrapt op twee plekken.
Om 18.00 uur speelt Slowakije en Roemenië tegen elkaar en op datzelfde tijdstip nemen Oekraïne en België het ook tegen elkaar op voor de eindstand in groep E. David Hancko start in de basis bij Slowakije. Leo Sauer begint op de bank.

18.00 | Slowakije – Roemenië

In een zonovergoten Frankfurt trapte David Hancko met Slowakije af tegen Roemenië. Dankzij een kopbal van Ondrej Duda in de 24ste minuut kwam Slowakije op voorsprong. Roemenië kwam echter in de 37ste minuut langszij door een benutte strafschop na een overtreding van Hancko op Ianis Hagi. De ploegen gingen met een gelijkspel de rust in. Halverwege de tweede helft kwam het opeens met bakken uit de lucht vallen en moest er verder gespeeld worden op een doorweekt veld. In de zeventigste minuut mocht oud-Feyenoorder Robert Bozenik zijn opwachting maken om voor een slotoffensief te zorgen. Dit mocht echter niet baten en de wedstrijd eindigde in 1-1. Leo Sauer zat de gehele wedstrijd op de bank. Met deze uitslag zijn beide landen geplaatst voor de volgende ronde.

18.00 | Oekraïne – België

In Stuttgart nam Oekraïne het op tegen België. Onze zuiderburen hadden aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Oekraïne zou echter pas bij winst zeker zijn van de volgende ronde, maar zonder hun topaanvallers Mudryk en Tsygankov konden ze niet genoeg opbrengen om een spannende wedstrijd te creëren. Zo eindigt de wedstrijd met dezelfde stand als waar hij mee begon, 0-0.

Met deze twee gelijkenspelen zijn alle vier de ploegen op 4 punten geëindigd en is de eindstand in groep E als volgt:

1.       Roemenië

2.       België

3.       Slowakije

4.       Oekraïne

Mocht Tsjechië of Georgië winnen vanavond dan is Roemenië de volgende tegenstander voor het Nederlands elftal.

Groep F

Later, om 21.00 uur, spelen Tsjechië en Turkije tegen elkaar. Ondrej Lingr en Orkun Köckü kunnen elkaar hier tegenkomen. Maar ook Georgië en Portugal kruisen de degens om te bepalen hoe de einstand in groep F zal zijn.

21.00 | Tsjechië – Turkije

Zowel Ondrej Lingr als Orkun Kokcu beginnen op de bank voor hun land.

In Hamburg staat nog alles op het spel als Tsjechië aftrapt tegen Turkije. Dit beseft de Tsjechische middenvelder Antonín Barák ook, echter is hij te gretig en pakt hij in twintig minuten twee keer een gele kaart waardoor de Tsjechen verder moeten met tien man. Toch weten de Turken in de eerste helft nog geen gebruik te maken van de manmeersituatie en gaan ze met 0-0 de kleedkamer opzoeken. Vroeg in de tweede helft weten ze echter wel het net te vinden, dankzij een prachtige trap van aanvoerder Çalhanoğlu. Bij deze goal raakt de Tsjechische doelman Jindřich Staněk ook nog eens geblesseerd en hij moet gewisseld worden. Toch weet Tsjechië in de 66ste minuut langszij te komen dankzij Tomás Souček, nadat hij uit een scrimmage de bal erin weet te schieten. In de 75ste minuut voeren beide teams wissels door en komt Ondřej Lingr aan Tsjechische kant. Dit mag echter niet baten, want Turkije weet in de 94ste minuut de wedstrijd nog te winnen dankzij een goal van Cenk Tosun op aangever van Orkun Kokcü, die nog geen tien minuten in het veld stond.

21.00 | Georgië – Portugal

Voor Portugal is de wedstrijd in Gelsenkirchen slechts een formaliteit, zij zijn al geplaatst. Voor Georgië staat nog alles op het spel. Als António Silva dan in de tweede minuut de bal simpel verspeeld wordt dit ook genadeloos afgestraft door Kvaratskhelia die zijn land de voorsprong bezorgd. Ondanks dat de Portugezen hier geen tevreden mee lijken te nemen blijven grote kansen uit en gaat Georgië met een voorsprong de rust in. En als dan nog geen tien minuten in de tweede helft António Silva een overtreding maakt in zijn eigen zestien krijgt Georgië de kans om op een 2-0 voorsprong te komen. Mikautadze benut de strafschop, Georgië houdt vervolgens stand en gaat op hun eerste eindtoernooi door naar de achtste-finale.

Na deze resultaten is de stand in groep F als volgt geëindigd:

1.       Portugal

2.       Turkije

3.       Georgië

4.       Tsjechië

Omdat Georgië zich als beste nummer drie heeft geplaatst voor de knock-out fase speelt Nederland in de volgende ronde tegen Roemenië.

Wanneer de uitgeschakelde Lingr weer aansluit in Rotterdam is nog niet bekend.