Knipping vindt het, om te beginnen, raar dat trainers weinig grote afkoopsommen krijgen: ‘Het is natuurlijk gek wat er voor een trainer wordt betaald, als je ziet wat een gemiddelde rechtsback moet kosten tegenwoordig. Een trainer is de belangrijkste man van een club.’ Knipping nuanceert door te zeggen dat het wel lastig is om trainers en spelers te vergelijken, kijkend naar de verschillen in contracten.
Voorgangers
Wanneer Slot echt negen miljoen ‘kost’ dan staat hij hoog op het lijstje van trainers. Julian Nagelsmann ging van RB Leipzig naar Bayern München voor 25 miljoen euro in 2021. En José Mourinho kostte Real Madrid bijvoorbeeld acht miljoen euro toen de Madrilenen hem overnamen van Inter Milan. De eerste Nederlander nu op dat lijstje is Ronald Koeman. Koeman vertrok bij het Nederlands Elftal naar FC Barcelona voor 6 miljoen euro, dit stond contractueel vastgelegd in een clausule.
Knipping gaat door over hoe dit bij Slot zit: ‘Slot had volgens mij ook zo’n clausule in zijn contract staan. Hij heeft één of twee keer zijn contract verlengd en toen is die clausule eruit gegaan. Dan wordt de restwaarde van het contract en het salaris het uitgangspunt bij de onderhandeling.’ De financieel expert weet dat Feyenoord niet zomaar een bedrag kon noemen voor de trainer. Er is geen echt transfersysteem voor trainers.
Goede deal
Slot zit met de ongeveer negen miljoen erg hoog in het trainerslijstje. Feyenoord heeft het slim gespeeld, vindt Knipping: ‘Slot presteert natuurlijk uitstekend met Feyenoord. En er was al belangstelling vanuit de Premier League. In zo’n geval probeert Feyenoord hem (Slot, red.) te verleiden om bij te tekenen. En uiteindelijk is daardoor de clausule eruit gegaan en kon Feyenoord een hoger bedrag vragen.’ Door de opslag en het tekengeld, kon Feyenoord de prijs omhoog drijven. Daarnaast geeft Knipping aan dat Slot in de media al aangaf dat hij de transfer wilde maken, waardoor de transfersom ook langer had kunnen zijn. Vandaar dat negen miljoen een mooi bedrag is.