In de media wordt veel gesproken over ‘het thuisvoordeel’ van Feyenoord in De Kuip, tijdens de bekerfinale tegen NEC. Heeft de Rotterdamse club voordelen bij het spelen in het eigen stadion, ook al zijn de kaartjes verdeeld? Waarom is De Kuip eigenlijk gastheer van de finale van de beker? NOS ging op onderzoek uit.
In de jaren 80 veranderde de speelstad nog al eens. De beker was niet populair, supporters gaven weinig om de bekerstrijd en ook de KNVB deed niet echt een promotie van dit evenement. Dit maakte dat de ‘grotere clubs’ veel konden bepalen rondom de organisatie. Clubs konden de wedstrijd in het eigen stadion laten spelen, om zo meer toeschouwers te trekken. De beker hoorde er maar een beetje bij.
Ook toenmalig KNVB-bestuurder Jan Huijbregts zag dat het anders moest en zei na de finale in 1989: ‘Ik was vorige week bij de Cup Final op Wembley, dat is toch een heel ander gebeuren. Om de een of andere reden lukt het ons niet om van het bekertoernooi een traditie van te maken.’ En Huijbregts voegde de daad bij het woord en vroeg aan de stad Rotterdam of zij bij elke bekerfinale gebruik mochten maken van De Kuip. De Kuip stond al bekend als een machtig stadion, had ervaring met bekerwedstrijden en burgemeester Bram Peper gaf zijn goedkeuring in 1990. Zo ontstond de traditie van de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip.
Onrust
Toch komt er altijd gemor als Feyenoord in de finale staat. Sinds 1989 speelde Feyenoord al negen bekerfinales, zondag wordt nummer tien. In 2003 en 2010 lukte het niet. Vele supporters kunnen 2010 nog herinneren, toen werd er een uit -en thuiswedstrijd gespeeld tegen Ajax. Die ‘dubbele wedstrijd’ werd toen georganiseerd om beide supportersgroepen tevreden te houden en rellen te voorkomen.
Het winstpercentage van Feyenoord in bekerfinales vanaf 1989 ligt hoger dan die van de andere clubs uit de ‘traditionele top drie’. Feyenoord won er zeven uit negen, PSV won zeven van de elf finales en Ajax pakte negen titels uit dertien finales. De KNVB weigert over thuisvoordeel te spreken: ‘Zo mogen clubs altijd evenveel supporters meenemen en zijn ook alle andere randvoorwaarden voor de twee teams hetzelfde. Eventueel thuisvoordeel als Feyenoord in de finale staat wordt daarmee zo goed als mogelijk uitgesloten.’
Traditie
De KNVB kan en wil geen onafhankelijk stadion aanwijzen, dat zou teveel problemen opleveren. En Nederland beschikt natuurlijk niet over een stadion zoals Wembley, een onafhankelijke voetbaltempel. ‘De KNVB is duidelijk: Spelen in De Kuip is voor de buitenwacht inmiddels ook vooral een traditie.’