Elk jaar wordt er bij de bekerfinale een maatschappelijk thema of doel uitgelicht. Dit jaar is er gekozen voor de Hartstichting. Met het project 'Hartveilig voetballen' het bewustzijn rond het belang van hartveiligheid, reanimatie en AED's bij voetbalclubs wil vergroten. Voor NEC Nijmegen was er dit seizoen zelfs een directe link met hartveilig voetballen. Bas Dost werd onwel waardoor de inzet van een defibrillator op het veld nodig was.
De Hartstichting en de KNVB starten de campagne 'Hartveilig voetballen' voor alle voetbalclubs. Samen met de Nederlandse Reanimatie Raad roepen zij iedere voetbalclub in Nederland op om een reanimatiecursus te organiseren voor de leden en te zorgen voor goed werkende en toegankelijke AED's. De clubs krijgen op maat gemaakte reanimatiecursussen aangeboden en ondersteuning bij het zorgen voor een snel inzetbare AED. Meer weten, klik dan hier.
In het artikel op de website van Feyenoord komen verschillende mensen aan het woord, zo ook Joost van der Hoek, clubarts van Feyenoord. 'Binnen Feyenoord is het verplicht voor de medisch & performance staf om jaarlijks een reanimatie én AED training te volgen, zodat iedereen ook daadwerkelijk kan en durft te handelen als het nodig is. Steeds meer trainers en overige stafleden sluiten zich overigens daarbij aan, wat ik als clubarts enorm toejuich. Ook in het dagelijks leven, buiten de muren van de club om, kan zich plotseling een situatie voordoen waarin een persoon zich in een levensbedreigende situatie begeeft. Het allerbelangrijkste is actie ondernemen als iemand opeens in elkaar zakt. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat de overlevingskans met 70% toeneemt als er binnen 6 minuten na een hartstilstand met reanimatie gestart wordt, en dan bij voorkeur met een AED. Hoe fijn is het als je weet hoe te handelen en dat je iemands leven kan redden? Daarmee win je letterlijk en figuurlijk iemands hart.'