Met de uitverkiezing van Feyenoord Quinten Timber voor het Nederlands Elftal, kan er iets bijzonder geboren. Als zijn broer Jurriën ook op tijd fit is en plaats mag nemen bij Oranje, dan kunnen de broertjes Timber het negentiende broederpaar worden dat voor ons land uitkomt. Jeroen Kapteijns schreef erover voor De Telegraaf.
Vijf jaar geleden speelden Quinten en Jurriën samen het Europees Kampioenschap Onder 17. En niet zonder succes, ze werden Europees kampioen. Nu wacht mogelijk voor Quinten Timber zijn debuut voor het Nederlandse team, waar zijn broer al 15 interlands heeft mogen bijschrijven. Op dit moment speelt Jurriën niet, omdat hij herstelt van een kruisbandblessure bij zijn club Arsenal. Toch trainde de 22-jarige tweeling al eens samen bij Oranje, ten tijde van Louis van Gaal die Quinten als een soort ‘stagiaire’ van Jong Oranje naar het grote oranje haalde. Om samen in het Nederlands Elftal te kunnen spelen, zou iets groots betekenen voor Quinten: ‘Van kleins af aan dromen Jurriën en ik ervan om samen in het Nederlands Elftal te staan. Het zou heel mooi zijn als dat ooit zou gebeuren.’
Tweeling
Een tweeling in het Nederlands Elftal, gebeurde dat eerder? Jazeker! De broertjes René en Willy van de Kerkhof speelden zelfs samen een WK-finale in 1978. Toch is dat niet de tweeling die het meeste voor Oranje speelde, want dat zijn Ronald en Frank de Boer. Frank de Boer is een van de recordinternationals van ons land met 112 wedstrijden in het oranje. De broertjes Timber zouden dus het derde tweelingpaar kunnen worden.
Broederparen
In Engeland hebben er twintig broederparen gespeeld, daar zit Nederlands dus niet ver vanaf. Ter verglijking, België kent maar negen broederlijke duo’s die het nationale shirt mochten dragen. De eerste broertjes in Oranje waren Dé en Tonny Kessler uit Den Haag. Later speelden overigens hun neven ook nog voor het Nederlands Elftal. Dit soort familiaire constructies kennen wij ook van De Boertjes en de familie Koeman, waarbij niet alleen Ronald en Erwin maar ook vader Martin voor ons land mocht uitkomen. Deze vader-zoon connectie zouden we in het vervolg vaker kunnen zien, bij bijvoorbeeld oud-Feyenoorders Jonathan en Jaden de Guzman of Robin en Shaqueel van Persie.