'Beste jaar voor stadion De Kuip sinds tijden'
De Kuip, altijd goed voor een discussie. Financieel gezien draaide het stadion het beste jaar in dertig jaar tijd. En ook sportief gezien, staat De Kuip weer hoog in het aanzien. Toch zijn er nog zorgen. Peter Groenendijk schrijft op de website van het AD over de status van De Kuip.
Maandagavond was een aandeelhoudersvergadering van Stadion Feijenoord waar directeur Lilian de Leeuw de financiële situatie uiteenzette. Sportief gezien, vindt De Leeuw, behoort De Kuip tot de top van de stadions in Europa. Financieel gezien draaide het stadion dus ook goed, te danken aan de wedstrijden van Feyenoord, interlands én de finale van de Nations League. De investeringen in veiligheid, toiletten en horeca werden gedaan en er werd zelfs een winst geboekt dit jaar. Zoals eerder gezegd, het beste jaar in de afgelopen dertig jaar.
De voorganger van De Leeuw, Jan van Merwijk, stelde eerder dat De Kuip niet meer ‘levenvatbaar’ was, gekeken naar de financiën. Uit deze stelling kwamen de plannen voor nieuwbouw, die inmiddels weer in de ijskast liggen. De plannen hebben Stadion Feijenoord tientallen miljoenen gekost. Hierbij is het meest pijnlijke punt de lening bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Van deze lening moet nog 15 miljoen worden afbetaald, waarbij de rente naar verluidt op 10 procent staat en nog oploopt per kwartaal.
De directie van Stadion Feijenoord is voornemens om de lening over te zetten naar een andere instelling, waarbij de voorwaarden minder hard zijn en er ook extra geïnvesteerd mag worden, wat bij Goldman Sachs niet zou mogen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd aangegeven dat er twee partijen zijn waarmee de directe van Stadion Feijenoord in gesprek is, een Nederlandse en een buitenlandse partij. De directie verwacht binnen een half jaar een nieuwe overeenkomst te hebben.
Daarnaast zijn er nog andere afspraken die het stadion-verhaal ingewikkeld maken. De amateurtak van Feyenoord, Sportclub Feyenoord, ontvangt jaarlijks (40 jaar lang) 275.000 euro. In een eerdere verklaring werd gesteld dat het om ‘sociaal-maatschappelijke doeleinden’ ging, maar daar gingen de aandeelhouders afgelopen maandag niet in mee. Van Merwijk heeft in zijn tijd onvoldoende openheid gegeven, iets wat tot veel ongenoegen leidde.
President-commissaris van Stadion Feijenoord Pieter van Oord benoemt tijdens de vergadering dat de huidige directie en raad van commissarissen niet degene zijn die de oude plannen gemaakt hebben, maar de plannen juist gestopt hebben. Van Oord, vorig jaar wel betrokken, blijft aan als president-commissaris voor Stadion Feijenoord, naast zijn nieuwe baan als topman bij KLM. Reageren