Feyenoord heeft in de competitie verloren van PSV met 1-2. De Rotterdammers zien het gat daardoor oplopen tot tien punten. Analyse van een duel dat heel dichtbij elkaar lag, maar door Feyenoord verloren werd.
Arne Slot heeft de wedstrijd tegen PSV vaak in zijn hoofd afgespeeld. De trainer van Feyenoord koos voor het winnen in de as van het veld. Door met Stengs en Ivanusec twee buitenspelers op te stellen die vooral goed zijn als ze weinig positioneel gebonden aan hun positie zijn, hoopt Slot dat Feyenoord een overtal in de as weet uit te spelen. De trainer verwacht ten slotte een open wedstrijd en gokt daarmee op spelers die Giménez achter de laatste lijn kunnen wegsteken.
Peter Bosz heeft voor de wedstrijd hetzelfde gedaan en ontrafelde dat idee van Slot. Daardoor start de trainer van PSV met Jerdy Schouten achterin. De middenvelder heeft meer snelheid om Giménez in de diepte te stoppen en heeft meer kwaliteiten in het opbouwen wanneer Feyenoord druk zet dan zijn Braziliaanse collega.
Toch lukt het Feyenoord om in de eerste helft tot kansen te komen. Twee van de drie grote kansen worden ook bij elkaar gespeeld door het plan dat Slot van tevoren had. Dat plan had drie stappen.
- Achterin rondspelen tot een tegenstander uitstapt.
- De vrije man inspelen door een uitstappende speler.
- Het overtal in de as uitspelen
De eerste grote kans van Lutsharel Geertruida start namelijk bij de eigen keeper. Justin Bijlow wacht, treuzelt en tikt vervolgens breed. Nadat dat een aantal keer lukt, doet Zerrouki iets cruciaals om de dynamiek van een goede aanval op te zetten. De Algerijn zakt uit naast de centrale verdedigers en trekt een kleine seconde Luuk de Jong met zich mee. Hierdoor kan Hancko aan de andere kant vrijkomen om een aanval op te zetten.
Die aanval heeft als resultaat dat Geertruida bijna vrij voor de doelman van PSV mist. Toch was dat zonder het 'treuzelen' nooit mogelijk geweest.
De volgende kans voor Feyenoord (wederom voor Geertruida) start wederom met lokken achterin. Dit keer wachten Hancko en Trauner wederom om de bal vooruit te spelen en bereikt Hancko uiteindelijk Hartman. De linksback wacht heel kort op het jusite moment om de bal vervolgens hard tussen de linies richting de as te brengen. Via aan prachtige aanval op de helft van PSV wordt uiteindelijk de rechtsback opnieuw voor de keeper gezet na een subtiel passje van Quinten Timber.
Het harde roepen om opportunistische ballen naar voren knallen en er flipperkastvoetbal van te maken waar Feyenoord niet goed in is lijkt daarom niet erg verstandig. Daarnaast lijkt het mij juist handig om JUIST te doen waar je heel goed in bent (opbouwen) en daar dingen aan toe te voegen. Geen elftal komt zo vaak in de vijandelijke zestien als Feyenoord door van achteruit op te bouwen. Waarom zou je dat weggooien?
PSV wint de wedstrijd in de tweede helft door een moment die begint met een individuele fout van Lutsharel Geertruida. De rechtsback probeert zich uit een benauwde situatie te draaien maar verliest daarbij de bal. PSV voetbalt uiteindelijk naar Bakayoko toe op de rechterflank. Marcos López staat in eerste instantie nog goed in positie maar op het moment dat de Belg in balbezit komt besluit de Peruviaan eveneens geen druk te geven. Hierdoor kan de buitenspeler van PSV indribbelen en heeft hij te lang de tijd om een medespeler te vinden. Saibari werkt die bal achter Bijlow en Feyenoord staat 0-1 achter.
Niet veel later gebeurt vrijwel hetzelfde. Bakayoko wordt bereikt op de rechterflank. López staat redelijk in de buurt maar besluit terug te stappen omdat Stengs eraan komt. De back van Feyenoord hoopt vervolgens dat Stengs Bakayoko overneemt, alleen draagt de creatieveling van Feyenoord ook een man met zich mee. Stengs twijfelt even of hij druk moet zetten op de Belg of dat hij mee moet gaan met Dest. In dat twijfelmoment slingert Bakayoko de bal voor, probeert Luuk de Jong een omhaal en uit de corner volgt 0-2.
Door twee momenten dat López zijn tegenstander te veel tijd geeft en een twijfelmoment van Stengs verliest Feyenoord de wedstrijd van de Eindhovenaren. Zelf creëerde de Rotterdammers in de eerste helft uit opbouwmomenten ook de kansen om te scoren, maar Feyenoord liet dat na. Dat zijn de details waarop een topper beslist wordt, leert Feyenoord opnieuw.
Stan Spoel