Analyse: Zo kan Feyenoord druk krijgen op de PSV-opbouw

Feyenoord speelt morgen een belangrijk duel tegen PSV. De Rotterdammers zullen het gat moeten verkleinen naar vier punten om uitzicht te houden op de titel. Tijd om in het hoofd van Arne Slot te kruipen voor het duel met de Eindhovenaren. Wat kan Feyenoord tegenover het spel van PSV stellen?

Om te ontdekken waar de pijnpunten van PSV liggen, is het zaak om te kijken naar wedstrijden waar de Eindhovenaren moeite hadden om tot het positiespel te komen. RC Lens gaf bijvoorbeeld een goed voorbeeld voor hoe de ploeg van Bosz te pakken is, maar ook de eerste helft van Ajax tegen PSV is waardevol.

De Fransen pakte het op een agressieve manier aan. Franck Haise dacht met fel pressievoetbal de Eindhovenaren te ontregelen. Dat lukte in beide wedstrijden vrij aardig. Het lukte de Franse trainer om PSV tot in de eigen zestien vast te zetten. Dat deed hij door over het hele veld een-op-een te komen met zijn elftal. 

Slot heeft wellicht een zelfde soort idee over het duel met PSV. Door met de vleugelaanvallers te gaan jagen kan Feyenoord een-op-een over het hele veld komen. 

In de Johan Cruijff-schaal probeerde Feyenoord ook al om het elftal van Bosz onder druk te krijgen. Toen paste de trainer van PSV een truc toe om die druk te omzeilen. Joey Veerman zakte voortdurend aan de linkerkant uit om vanuit daar het spel te verdelen. Dit kunnen de Rotterdammers oplossen door Yankuba Minteh/Calvin Stengs druk te laten geven op de spelverdeler van PSV wanneer hij zich laat uitzakken. 

Wanneer dat lukt, zal Feyenoord over het hele veld één-op-één komen om PSV onder druk te krijgen. Daar kleeft wel een nadeel aan. De Eindhovenaren hebben met Luuk de Jong een uitstekende spits om de lange bal op kwijt te kunnen. 

Daarom kan Slot ook voor een andere manier kiezen om de koploper onder druk te krijgen. Bij die manier van druk zetten wisselen Giménez en de nummer '10' af met druk zetten op een centrale verdediger. Speelt de ene centrale verdediger hem naar de andere, wisselt de speler die druk zet. De speler die op dat moment geen druk zet, zal verantwoordelijk zijn voor het dekken van Schouten. 

Het voordeel van deze manier van druk zetten is dat je tegenstanders naar de zijkanten lokt en daar de bal hoog op het veld kunt veroveren. Hierdoor kun je direct tot een kans komen en wordt de lange bal meestal niet gespeeld.

Het nadeel van de '9' en '10'-druk is dat er in eerste instantie niemand dichtbij is om druk te zetten op Joey Veerman, wanneer hij uitzakt. Diezelfde manier van pressen leverde in de Johan Cruijff-schaal niet heel veel op door die reden.

Daarnaast heeft PSV ook twee manieren van druk zetten die het vaak hanteert. Tegen Feyenoord lijkt het aannemelijk dat de Eindhovenaren (net als FC Twente) gaan proberen om koppeltjes te maken op het middenveld en met de vleugelaanvallers te gaan pressen. 

Feyenoord - PSV zal hoogstwaarschijnlijk een slordige wedstrijd worden met veel druk van beide kanten. Een wedstrijd met veel kansen en veel langlopende aanvallen zullen beide teams door de fanatieke pressing onmogelijk maken voor elkaar. Daarom ligt er voor beiden een sleutel om tot kansen te komen. Voor PSV zal dat de lange bal richting de Jong zijn. Voor Feyenoord is het zaak om zo zorgvuldig op te bouwen dat het de druk van PSV weet te omzeilen. 

Stan Spoel Reageren

Lees ook

Meer nieuwsberichten