Arne Slot leek gisteren op de persconferentie kort te hinten naar een subtiel aanvallender strijdplan tegen Atlético Madrid dan vorige keer. Toch lijken ook sommige andere zetten logisch. Een uiteenzetting van de verschillende strijdplannen waarmee Slot Diego Simeone mee kan aanvechten.
1- Zelfde middenveld
Het feit dat een zinnetje op de persconferentie doet vermoeden dat Slot een aanpassing gaat doen, hoeft niet te zeggen dat het gaat gebeuren. Het duel in Madrid verliep bij slot van rekening erg goed voor Feyenoord (op de einduitslag na). De Rotterdammers speelden bijna 3xG bij elkaar en gaven minder dan 1xG weg tegen de Madrilenen.
Dat kwam voor een groot deel door een slimme zet van Arne Slot. De oefenmeester besloot met Ramiz Zerrouki, Mats Wieffer en Quinten Timber op het middenveld te starten. Die zet was speciaal in het leven geroepen dankzij de kwaliteiten van Antoine Griezmann. De trainer van Feyenoord had in de beelden gezien dat de Fransman over het hele veld heen zwerft en zich regelmatig laat uitzakken in het middenrif. Wanneer Feyenoord met het gebruikelijke middenveld speelt, komen de Rotterdammers er één tekort. Buiten dat die situatie al onwenselijk is, staat dan ook nog eens de beste speler van Atlético Madrid vrij. Dus besluit Slot om Ramiz Zerrouki als vaste bewaker van Griezmann het veld op te sturen. Die zet wierp duidelijk zijn vruchten af.
Om die reden kan Slot vanavond de wedstrijd op dezelfde manier aanvechten. Zerrouki als vaste bewaker van Griezmann, Giménez overleveren aan de controleur en verder koppeltjes op het middenveld.
Voordeel: Griezmann niet vrij laten komen
Nadeel: Minder aanvallende stootkracht
2- Gebruikelijke middenveld
Een subtiel aanvallender strijdplan, kan zijn dat Slot met het gebruikelijke middenveld begint. In dat geval staan Mats Wieffer, Calvin Stengs en Quinten Timber als de drie middenvelders aan de aftrap. Ook in dit middenveld zal de oefenmeester allen concessies moeten doen. Een van de redenen (buiten Griezmann) dat Slot vorige keer niet met zijn vaste middenveld startte, had alles te maken met de rol van Stengs.
Wanneer Saúl diepgaat en uitwijkt is het zaak om hem te volgen. Dat heeft als effect dat de speler die tegenover hem staat (normaal gesproken Stengs) ver terug moet. De creatieveling is bij Feyenoord de speler met de meeste gecreëerde kansen en is nodig voor de aanvallende punch van de Rotterdammers. Vanavond zal dat niet anders zijn.
Een optie om dit op te lossen is door Stengs en Timber van positie te laten ruilen. Stengs aan de linkerkant op het middenveld, Timber vanuit de rechterkant om Saúl te volgen. In dit geval zal er alleen met een tactische zet moeten worden geanticipeert op het vraagstuk Griezmann.
Voordeel: Meer aanvallende creativiteit
Nadeel: Uitzakkende Griezmann wordt een vraagstuk
3- Zelfde middenveld, andere accenten
Slot was tevreden over het spel zonder bal van zijn ploeg als het gaat om kansen weggeven. Daarnaast was hij minder tevreden over het druk zetten en het hoge veroveren van ballen. De kans lijkt dus groot dat de oefenmeester zit te broeden op een plan om meer druk vooruit te ontwikkelen, maar tegelijkertijd toch genoeg mensen op het middenveld te houden.
Hoe dat opgelost kan worden, is door eventueel een van de buitenspelers ver aan de binnenkant te posteren. Wanneer een van de vleugelspelers ondersteuning in de as kan bieden, kan de nummer '10' doorschuiven in het druk zetten.
Giménez en Timber/Stengs zullen dan een voor een moeten aanlopen vanuit Koke (controleur van Atlético Madrid) om ook die passlijn dicht te zetten. De hoop van dat strijdplan is dat Atlético naar een kant gedwongen wordt waar de back niet vrijstaat (aan een kant zal een vleugelspeler namelijk in de as staan waardoor zijn directe tegenstander vrijkomt). Wanneer dit goed uitgevoerd wordt, zal het voor de Spanjaarden lastig zijn om de back aan de andere kant te vinden. In dat geval kan Feyenoord toch druk krijgen op de opbouw van de Madrilenen.
Voordeel: Meer druk vooruit dan in Spanje (meer kans op hoge veroveringen en kansen daaruit)
Nadeel: Veel risico en een back staat vrij in de opbouw
Stan Spoel