In 2009 werd bekend dat Feyenoord en Excelsior opnieuw zouden gaan samenwerken. Voor veel supporters een dieptepunt in hun trouwe carrière. Feyenoord zou mensen voor de technische staf gaan leveren en de tweede teams zouden worden samengevoegd. ‘Voor ons voelde het dat Feyenoord de boel zou overnemen en inspraak kreeg in onze jeugd en het eerste elftal’, zegt supporters voorzitter Theo Melgert hierover. Hiermee werd voor velen de identiteit van de eerste divisionist verpest, er werd zelfs gezegd dat Excelsior haar ziel verkocht aan Feyenoord.
Oud-voorzitter Simon Kelder spreekt dit tegen en geeft aan dat Excelsior altijd eigen keuzes heeft mogen maken. Er kwamen toch een aantal huurlingen over van Feyenoord en daarnaast werd Alex Pastoor overgeplaatst van Feyenoord naar Excelsior. Toen Pastoor in 2010 promoveerde met Excelsior naar de eredivisie, werd de kritiek langzaam minder. Kelder geeft zelfs aan dat Excelsior in de jaren 90 een semi-profclub was en dat Feyenoord enorm geholpen heeft met investeren in een professionele cultuur: ‘Feyenoord heeft veel in onze professionaliseringsslag geïnvesteerd en zocht een partner bij wie ze spelers konden stallen die hun eerste elftal net niet haalden, maar wel op hoger niveau konden spelen dan in het tweede elftal.’ En dat waren niet zomaar namen, hier een kleine greep: Thomas Buffel, Salomon Kalou, David Connolly, Royston Drenthe, Jordy Clasie, Michel Bastos en Elvis Manu.
Sinds 2015 doet Excelsior het weer zelf en niet zonder succes. Spelers als Mats Wieffer, Thijs Dallinga en Jerdy Schouten werden verkocht en Excelsior heeft inmiddels de naam oog te hebben voor talent. Excelsior doet het goed en zal met een zevende plek in de eredivisie Feyenoord vandaag ontvangen, waarbij ze zullen proberen om te laten zien dat ze zelfstandig zijn en gegroeid zijn als club.