De aloude tendens, met verbaasde reacties wanneer we (veel te) weinig internationals hadden, lijkt definitief doorbroken. Nu moeten onze jongens maar zo snel mogelijk terug komen en het liefst fit. Dat lijkt bij Geertruida en Jahanbakhsh overigens nog maar de vraag.
De onmenselijke roofbouw die in gang is gezet sinds het WK in Qatar heeft volgens Howdens 2022/23 Men’s European Football Injury Index aantoonbaar geleid tot meer en langere blessures van spelers die op het WK actief waren. Tel daarbij de kortere zomerstop op vanwege het EK en er is een significante stijging in het aantal en duur van blessures.
Ondertussen heeft de UEFA vanaf volgend seizoen doodleuk twee extra poulewedstrijden in de Europese competities gepropt. De FIFA heeft het WK uitgebreid naar 48 landen, waardoor het wereldkampioenschap 104 wedstrijden(was 64) kent. Het WK voor clubteams gaat van zeven naar 32 teams.
Santiago Gimenez en Ayase Ueda hebben krap twee dagen om bij te komen na urenlange vluchten, waarna ze weer op het kunstgras van Kralingen verwacht worden. Waar eindigt deze onmenselijke waanzin die ons met een trechter door de strot wordt geramd door figuren die nog geen bal twee keer kunnen hoog houden.
Iedereen met een greintje verstand ziet dat deze krankzinnige voetbalkalender alleen maar goed is voor de in weelde badende bobo’s en de steenrijke clubs die zich volwaardige selecties van 35-40 man kunnen veroorloven. Terwijl de ticketprijzen overal door het dak schieten. De topclubs spelen alleen nog met hun topspelers in de Champions League waar de kaarten nogmaals een veelvoud moeten kosten. En zo kunnen de jonge fans alleen nog maar hun favoriete spelers zien spelen als ze toevallig in het goede gezin zijn geboren.
De sport waar zoveel mensen verliefd op werden wordt meer en meer afgepakt van degene die het groot hebben gemaakt. De supporters worden buitenspel gezet ten faveure van de ongekende geldstroom die veel te veel in de verkeerde zakken verdwijnt. Een WK in Qatar, dat nooit meer, nog geen jaar later is het grootste toernooi ter wereld toegewezen aan Saoedi Arabië nadat Australië het bod mysterieus terug trok één dag voor de definitieve sluiting van de inschrijving.
Maar er is nog hoop. Galatasaray en Fenerbahce hebben namelijk gezamenlijk besloten te weigeren om de Supercup finale van Turkije in Saoedi Arabië te spelen. De aartsrivalen geven daarmee een eerste aanzet naar wat moreel besef in het voetbal.
Hopelijk nemen de supporters dit voorbeeld over. Gewoon weigeren te gaan, wij hebben die macht. Dit wordt anders alleen nog maar erger. Met z'n allen, against modern football. Geef de sport terug aan de supporters en anders komen we het halen.
Raymond