‘Ik zag voorbijkomen dat ze iemand zochten. Ik had überhaupt nog nooit ergens gesolliciteerd en vond dat sowieso al een interessant traject om in te gaan’, zo begint jeugdinternational Kaj Ramsteijn. Ramsteijn beviel goed tijdens de sollicitatieprocedure en mocht naast schrijven, ook richting de video’s en podcasts gaan. Ramsteijn, niet geschoold in de journalistiek, kon heel goed zijn profcarrière gebruiken om video’s te voorzien van goede analyses. Maar daarnaast kan hij zijn netwerk in het voetbal ook gebruiken, voor interviews bijvoorbeeld. Ramsteijn regelde zelf een gesprek met Diego Biseswar, die een oud-teamgenoot van hem was bij Feyenoord. En zo werd een interview veel meer een gesprek tussen twee volwassenen.
Ramsteijn heeft een bijzonder verloop gehad van zijn loopbaan. Hij kwam op zijn tiende al in bij Feyenoord terecht, daarnaast speelde hij ook in meerdere jeugdteams van Oranje. De verdediger zag Wijnaldum overkomen van Sparta naar de jeugd van Feyenoord. Wijnaldum maakte meteen indruk en kon op alle posities uit de voeten: ‘In de spits, op 10, rechtsbuiten en ik heb zelfs nog een paar keer centraal achterin met hem gestaan. Zelfs daar was hij de beste.’ Niet veel later mocht de jonge Ramsteijn met Feyenoord 1 meetrainen en daar zag hij de grote Roy Makaay. Nooit zag hij een betere afwerker dan ‘Das Phantom’.
In seizoen 2010/2011 werd Ramsteijn eerst nog verhuurd aan Excelsior, zonder minuten voor het eerste van Feyenoord gemaakt te hebben. Dat kwam een seizoen later toen Ronald Koeman hem als linksback liet debuteren in de eredivisie. Daar zag hij John Guidetti, clubheld, de club binnenkomen. De flair en grote bek die Guidetti had was ongeëvenaard, Ramsteijn weet zijn debuut nog goed: ‘Volgens mij begon hij zelf met warmlopen. Hij eiste meteen een penalty op en scoorde.’ Voor Guidetti verliep het seizoen beter dan voor Ramsteijn. De verdediger scheurde tegen AZ zijn kruisband af.
Tijdens de revalidatie keek Ramsteijn naar zijn concurrentie en zag jongens als Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi, Ron Vlaar en Stefan de Vrij. Ramsteijn zag zijn kans somber in en ondanks het vertrouwen van Koeman, koos Ramsteijn ervoor om zich te laten uitlenen. De, inmiddels 33-jarige, verdediger kwam bij VVV Venlo en later Sparta uit. Daarna ging Ramsteijn voor een Europees avontuur in Portugal. Hij kwam terecht bij CS Marítimo en speelde zijn eerste wedstrijd tegen Sporting Portugal met Nani als zijn directe opponent. Het begin was goed, maar later werd Ramsteijn door de voorzitter verantwoordelijk gehouden voor twee slechte wedstrijden. Daarna ging het snel mis.. Op de club aangekomen zag hij dat er geen kleding meer voor hem klaar lag en er dus eigenlijk geen plek meer voor hem was. De voorzitter wilde Ramsteijn verkopen, Ramsteijn weigerde en moest genoegen nemen met een plek in het tweede. De verdediger liet zich niet gek maken en genoot van het leven in de zon in Portugal. Aan het einde van dat seizoen werd zijn contract ontbonden. Via Almere City stroomde hij door naar Aalesund in Noorwegen. Daar bleef Ramsteijn nog drie jaar zitten tot hij wederom een kruisband afscheurde.
Ramsteijn koos op zijn dertigste voor de maatschappelijke carrière en zwaaide af van het profvoetbal. Hoe zou het gelopen zijn als hij niet die ernstige blessure had gehad in het begin van zijn carrière? Niemand weet het, maar zeer waarschijnlijk had zijn loopbaan er heel anders uitgezien. Nu speelt Ramsteijn lekker bij IJsselmeervogels, studeert hij en is hij ondertussen ook nog bezig om zijn trainerspapieren te halen. Daarnaast is hij dus werkzaam op de redactie van Voetbalprimeur, maar ziet hij zichzelf ook nog wel terugkeren in de profvoetballerij. Misschien wel als trainer of als technisch directeur…