Rijnmond kwam eerst uit bij Ferry Leertouwer, die samen met Hato in de jeugd speelde. Hato viel op 6-jarige leeftijd al op en ontsteeg het niveau: ‘In die tijd was Hato nog linksbuiten. Voordat hij de bal ontving, wist hij al wat hij ermee ging doen. Aannemen, versnellen, in één keer opendraaien. Hij maakte veel doelpunten.’ Hato viel vooral op door het voetbal, in zijn gedrag was de verdediger rustig en kalm.
Vanaf amateurclub ‘De Zwervers’, gelegen in IJsselmonde, ging Hato op 9-jarige leeftijd al naar Sparta. Het toenmalige hoofd opleidingen Dolf Roks die kan Hato nog herinneren als keurige jongen, met goede mindset. Qua voetbal was Hato ook topcategorie; fysiek sterk én vaardig aan de bal. Ook heeft Roks veel complimenten voor het gezin waarin Hato opgroeide; een warm en steunend gezin.
Dat gezin woonde in Rotterdam-Zuid, waar alles om voetbal draait. De vader van Hato is rustig en steunend, maar niet verblind door positivisme: ‘Als Jorrel geen goede wedstrijd speelt, krijgt hij dat gewoon van mij te horen.’ Het is misschien die rust en steun die ervoor zorgt dat Hato overeind blijft in een onrustige tijd bij zijn huidige club Ajax. Via Sparta naar Ajax, terwijl bijvoorbeeld Gjivai Zechiël wel voor Feyenoord koos, iets wat veel Feyenoorders steekt. Vader Hato is ook daarin duidelijk dat Feyenoord nooit heeft aangeklopt.
Vader vindt dat zeker erg jammer, omdat hij zelf een fanatiek Feyenoord-supporter is. Vader heeft dan ook een ludieke weddenschap met zijn zoon Jorrel: ‘Pas als hij zijn eerste doelpunt heeft gemaakt, trek ik een keer dat shirt aan.’ Ook Leertouwer ziet Hato liever bij Feyenoord en denkt ook wel aan een mooie kans voor de verdediger, namelijk als vervanger voor David Hancko.