Het Auditteam Voetbal en Veiligheid heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken (inclusief de bekende ‘volle trappen’) zorgden voor grote risico’s rondom brandveiligheid. Een van de conclusies was ook dat het ‘wonderbaarlijk’ is dat er geen slachtoffers zijn gevallen tijdens deze wedstrijd, die overigens alleen bezocht kon worden door Feyenoord-supporters.
Burgemeester Aboutaleb spreekt duidelijke taal en denkt aan het verbieden van grootschalige sfeeracties met spandoeken en vuurwerk, meldt NOS. De burgervader is dan ook ernstig geschrokken van het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt ook dat het vuurwerk, wat afgestoken werd rondom het spandoek, gecoördineerd werd afgestoken. De fakkels waren genummerd en er werd op verschillende plekken tegelijk vuurwerk de lucht in geschoten. Daarna wordt in de tweede helft de beruchte aansteker op het hoofd van Davy Klaassen gegooid en moet de scheidsrechter de wedstrijd wederom stilleggen.
Het auditteam is duidelijk: ‘De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden.’ Doordat er op zo’n grote schaal mensen tegelijk ergens zijn, zijn de risico’s groot wanneer er iets uitbreekt als bijvoorbeeld een brand of vechtpartij.
De onderzoekers zijn tevreden over de manier waarop Feyenoord de verdachten aanpakt, dit is snel en efficiënt. Ze zien ook dat de betrokken partijen goed samenwerken, maar in de overleggen zouden zij elkaar meer mogen vertrouwen om te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren.