De Feyenoord-opleiding heeft een aantal mooie talenten gebracht, zoals Stefan de Vrij, Orkun Kökçü en Robin van Persie. Ook nu is het eerste elftal vertegenwoordigd door Lutsharel Geertruida, Justin Bijlow en Quilindschy Hartman. Toch redt lang niet iedereen het. Voor de rubriek Nachtkaarsen ging Voetbalzone met zo’n Feyenoord-talent in gesprek: Marlon Slabbekoorn.
Halve omhaal tegen Feyenoord
Slabbekoorn stond in het verleden bekend als een groot talent binnen Feyenoord en ziet de club als zijn tweede huis. De Rotterdamse club nam hem als 8-jarige in 2005 over van amateurclub VFC, nadat Slabbekoorn vanuit een halve omhaal tegen Feyenoord scoorde. “Na die wedstrijd was ik gelijk gescout. Dat was natuurlijk geweldig, want op die leeftijd voor Feyenoord mogen spelen is een jongensdroom.”
Grootste talent
Slabbekoorns grootste voorbeeld was destijds Tonny Vilhena, die uit dezelfde omgeving kwam en op jonge leeftijd wist door te breken bij Feyenoord. Voor Slabbekoorn leek een doorbraak bij de club een gegeven. De speler wist meerdere lichtingen over te slaan, al zitten er wel twee kanten aan volgens de voormalig jeugdspeler. Hij snapte de redenen van Feyenoord daarvoor wel, aangezien hij steeds boven de anderen uitstak. In de A1 kwam hij Rick Karsdorp tegen, die op dezelfde positie speelde als hij: nummer 10. Daardoor werd Slabbekoorn linksvoor gezet, wat niet zijn sterkste plek was. Achteraf had hij daarvan iets over moeten zeggen, ondanks dat hij altijd geleerd had dat de trainer bepaalt. Toch is hij realistisch. “Het zou ook te makkelijk zijn om te zeggen dat ik het daarom niet heb gered”, aldus Slabbekoorn.
De reden voor het niet slagen bij Feyenoord is volgens Slabbekoorn het niet verlengen van zijn eerste profcontract. Onder Mino Raiola werd bij zijn eerste contract een constructie afgesproken van twee jaar vast, met een optie om met drie jaar te verlengen. Toen Feyenoord met de middenvelder langer door wilde, kwam de club met andere financiële eisen dan vooraf werd afgesproken. Daardoor scheidden de wegen tussen club en speler. Ook zou Feyenoord té hoge verwachtingen hebben van hem, concludeert Slabbekoorn.
Realisatie
Toch kijkt Slabbekoorn vooral naar zichzelf als er gevraagd wordt waarom hij het niet gered heeft. Ondanks het missen van een stuk begeleiding, weet hij dat niet vroeg slapen of uitgaan de avond voor een wedstrijd dingen zijn die hem zijn opbraken. “Dat zijn leermomenten, achteraf hele dure, maar het heeft zo moeten zijn”, vertelt hij.
Na avonturen bij AS Trencin, FC Den Bosch en FC Eindhoven en stages bij AZ en FC Utrecht, speelt momenteel bij Tweede Divisie club VV Capelle. Daar is Slabbekoorn af van de randzaken en kan hij zich volledig richten op voetbal.