Op 12 augustus 2021 mochten we kennis met hem maken. Met zestien jaar en 131 dagen zag de jongeling zijn grootse potentie bekroond worden tegen FC Luzern. Op dat moment loopt de geboren Rotterdammer al zeven jaar in de opleiding rond. De jongste debutant ooit bij Feyenoord speelde daarna in twee seizoenen nog 35 minuten in de hoofdmacht, maar heeft zich ondanks hevige concurrentie weten te ontwikkelen tot volwaardig selectiespeler.
We hebben het natuurlijk over Antoni-Djibu Milambo. De parel uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Waar zijn voorganger jongste debutant Wijnaldum noodgedwongen werd ingepast, wordt Milambo zorgvuldig gekneed. In het huidige voetballandschap zijn spelers die op het middenveld op jonge leeftijd doorbreken schaars. Het fysieke aspect is extreem belangrijk en vaak zelfs het breekpunt geworden van menig carrière, zelfs bij spelers waarvan dat de gehele jeugd als één van de sterkste punten gold.
Op 21 oktober 2023 maakt Milambo zijn eerste doelpunt voor Feyenoord. Uit alles blijkt waarom Feyenoord op krap 15-jarige leeftijd zoveel haast maakte met zijn eerste contract en de contractverlenging die daarop volgde. Milambo heeft alles om zich tot volwaardig basisspeler te ontwikkelen bij Feyenoord. Net als de aangever van dat doelpunt.
De op 16-jarige leeftijd gescoute Leo Sauer maakte dit seizoen zijn debuut tegen Sparta met een doelpunt. De inmiddels 17-jarige Slowaakse linksbuiten blijft iedereen verbazen en was zelfs geselecteerd voor zijn nationale elftal. Sauer wist tijdens zijn debuut voor Feyenoord hoogst persoonlijk een punt te redden op Spangen. Bij de oude club van Gjivai Zechiël, die al sinds zijn achtste gevolgd werd door Feyenoord. Ook een talent wat zich geruisloos in de selectie heeft gespeeld en het ver kan schoppen.
Dat deze spelers zo ogenschijnlijk moeiteloos zijn in te passen heeft alles te maken met het huidige Feyenoord, waar we hopelijk nog lang van mogen genieten. Het basisniveau van de selectie en de trainingen zorgen er voor dat jeugdspelers kunnen aanhaken en ingepast worden wanneer nodig. Daarnaast worden jeugdspelers mentaal en tactisch klaar gemaakt.
Het is inmiddels vier jaar geleden dat NRC een vernietigend artikel over de jeugdopleiding schreef. Het Algemeen Dagblad deed daar een half jaar later nog een schep bovenop. Haperende doorstroming, volledig voorbij gestreefd en een verziekte sfeer. Sindsdien heeft de jeugdopleiding een transformatie doorgemaakt. Wie daarin niet mee wilde is er uit geknikkerd. En met succes. Het is ook alles behalve toeval dat er tussen het debuut van Kökçü(de laatste vaste basispeler van Varkenoord) en Hartman ongeveer vier jaar zit.
Het lijkt er op dat de doorstroom van talenten, zo vaak de levensader van de club, weer op gang is gekomen. Ook dat is uiteindelijk de verdienste van Frank Arnesen geweest. Ondanks zijn korte dienstverband heeft hij een enorme impact op de club gehad.
Een impact waar we nu nog de vruchten van plukken. Het is daarom fantastisch om te zien dat er ondanks een goede scouting nog steeds voldoende oog voor de jeugdopleiding is. Het enige wat nu nog ontbreekt is een Jong elftal in de Keuken Kampioen Divisie.
Raymond