Overal klinkt de kritiek op het overvolle speelschema. In de afgelopen interlandperiode hebben ook Virgil van Dijk en bondscoach Ronald Koeman zich erover uitgelaten. Supporters maken zich zorgen dat ‘hun spelers’ met een blessure of jetlag terugkeren bij hun eigen club. Toch lijkt dit in schril contrast te staan met wat de UEFA voor ogen heeft. De groepsfase van de Champions League (en ook Europa League) heeft volgend jaar namelijk geen zes rondes meer, maar acht speelrondes. De laatste twee speelrondes zullen half/ eind januari gespeeld worden. Het geeft een gekke lading aan de zogenaamde ‘winterstop’.
De KNVB staat voor een flinke puzzel, omdat zij de maand januari altijd gebruiken voor inhaalwedstrijden en een deel voor het bekertoernooi. Competitieleider Jan Bluyssen legt uit: ‘Met alle beperkingen vanuit bijvoorbeeld politie-inzet of overheden, krijgen we het nu al nauwelijks gedraaid om de kalender rond te krijgen. En volgend seizoen komen er dus weer twee internationale speelrondes bij, terwijl we - en dat is natuurlijk wel prachtig - een extra Europese deelnemer hebben.’ De extra deelnemer aan de CL zorgt dus ook meteen voor kopzorgen bij de Nederlandse voetbalbond.
Waar liggen dan de voordelen voor de clubs? Uiteraard de financiën, het prijzengeld bij de internationale competities gaat stijgen mede door de extra speelrondes. Vorige maand heeft de UEFA in overleg met de European Club Associaton, waarin Dennis te Kloese ook plaatsneemt, afgesproken dat er een totaalbedrag van 3,4 miljard euro beschikbaar is voor alle competities van de UEFA. Omdat de Champions League het hoogste niveau is, zal 75% van dat bedrag daar verdeeld gaan worden onder de clubs. Het is nog een beetje koffiedik kijken, maar dit zou kunnen betekenen dat het bedrag wat Feyenoord opstrijkt van 40 miljoen naar 50 miljoen gaat, als de Rotterdammers volgend jaar Champions League spelen.