Analyse: Stengs zowel mét als zonder bal de hoofdpersoon bij winnend Feyenoord

Analyse: Stengs zowel mét als zonder bal de hoofdpersoon bij winnend Feyenoord

1 reactie 1
Bron: FR-Fans.nl
Foto: Pro Shots

Feyenoord heeft het eerste Champions League-duel winnend afgesloten. Celtic werd met 2-0 over de knie gelegd in de eigen Kuip. Tactische analyse van een wedstrijd die door wat schuiven met Stengs pas in handen van Feyenoord en Slot kwam.

Voor de wedstrijd was eigenlijk alleen de spitspositie een vraagteken bij Feyenoord. Slot bevestigde vooraf tegenover RTL dat Yankuba Minteh in eerste instantie in de spitspositie start. De Gambiaan heeft volgens de oefenmeester kwaliteiten die goed uitkomen tegen het statische/trage centrum van Celtic. Met de explosiviteit van Minteh hoopt Slot dus de ruimtes achter de laatste lijn van de Schotten uit te buiten. 

Het grote contrast tussen het eerste deel van de eerste helft en het tweede deel is een omzetting die Arne Slot doet na ongeveer 20 minuten. Feyenoord heeft tot dat moment moeite om de opbouw van Celtic onder druk te krijgen. Stengs en Minteh zijn in de openingsfase vooral bezig met het drukken op de centrale verdedigers van de Schotten. Dit heeft als gevolg dat verdedigende middenvelder McGregor vaak vergeten wordt door de Feyenoorders. De middenvelder kan hierdoor vaak vrijkomen als eerste aanspeelpunt.

Slot past dit na 20 minuten aan door aan Stengs duidelijk de opdracht te geven om alleen McGregor te schaduwen. Dat zorgt ervoor dat de middenvelder van Celtic niet langer aan het voetballen komt en de Schotten niet langer onder de druk van Feyenoord uitkomen.

Na deze omzetting stijgen de balbezitspercentages, nemen de aantal balcontacten in de laatste derde toe én het omgekeerde gebeurd juist bij de kampioen van Schotland.

Calvin Stengs was overigens niet alleen belangrijk zonder bal tijdens het duel met Celtic. De aanvallende middenvelder is in balbezit ook de grote man bij Feyenoord. Bij beide doelpunten heeft Stengs een grote rol, daarnaast is hij de speler met de meeste gecreëerde kansen (3) na afloop van het duel. Zo is Stengs zowel mét als zonder bal de hoofdpersoon bij het winnende Feyenoord.

 

Stan Spoel

Lees ook