Voor het eerst sinds 2017 zal in de Rotterdamse Kuip de Champions League hymne weer eens galmen. De Rotterdammers treden dan aan tegen het Schotse Celtic. De aartsrivaal van Rangers en kampioen van het land van haggis en doedelzakken zal om 21:00 aan de aftrap verschijnen. Irfan Peljto zal als scheidsrechter de fluit bedienen, hij wordt bijgestaan door Ivan Bebek als VAR. In de wedstrijd tegen Lazio (1-0 winst) waarin Sarri een katheder om zijn oren zag vliegen floot de Bosniër ook.
Historie
Elke zichzelf respecterende Feyenoorder kent de historie tussen Feyenoord en Celtic. De twee ploegen ontmoeten elkaar voor het eerst en voor de enige officiële keer ooit in de Europa Cup 1 finale van 6 mei 1970. In het roemruchte San Siro weet Feyenoord als eerste Nederlandse club ooit beslag te leggen op de hoogst haalbare Europese prijs. Ten koste van Celtic, dat in de verlenging met 2-1 over de knie van Ove Kindvall gaat. In de vier opvolgende oefenwedstrijden die Feyenoord speelt wordt even vaak gewonnen als verloren(twee om twee). Feyenoord voelt een sterke connectie met Celtic, dat heeft alles te maken met de prestatie van Wim Jansen in seizoen 1997/1998. Jansen was pas de tweede coach van Celtic die nooit voor de club had gespeeld en wist het kampioenschap te winnen in zijn eerste jaar. Met dat kampioenschap werd Rangers FC niet voor de tiende keer op rij kampioen. Daarnaast haalde Jansen, 'Henke' Larsson naar Celtic die daar uit zou groeien tot clubheld.
Actueel
Celtic is na het faillissement van Rangers FC in 2012 maar liefst tien van de elf mogelijke seizoenen kampioen geworden. Enkel het kampioenschap van 2020/2021 ging aan de neus van de Schotse veelvraat voorbij. De ploeg van Brendan Rodgers kende 10 vertrekkers, waaronder Jota. De Portugees kwam vorige zomer voor een recordbedrag over van Benfica, om deze zomer voor eveneens een recordbedrag te vertrekken. Niet gek want in twee seizoenen was de linksbuiten in 83 wedstrijden betrokken bij 54 goals. Celtic trok onder andere Luis Palma aan voor de lange termijn en had met Daizen Maeda de opvolger al in huis. Maeda was in het vorige seizoen al betrokken bij 18 goals en zijn landgenoot Furuhashi in 50 wedstrijden bij 39, waarvan vijf keer de aangever. De derde Japanner waar Feyenoord voor moet uitkijken is Reo Hatate, de verdedigende middenvelder was vorig seizoen een sta-in-de-weg, maar wel één die met negen goals en elf assists ook aanvallend zijn steentje bij heeft gedragen. Celtic is niet op alle fronten meer actief. In de tweede ronde van de League Cup werd namelijk verloren van Kilmarnock. In de competitie staat Celtic bovenaan, met 13 uit 5.
Analyse tegenstander
De tegenstander Celtic kan terugvallen op de zeer ervaren Joe Hart als doelman. De Schotse tegenstander zal, als het Europees iets wil bewerkstelligen in de Kuip een resultaat willen halen. In de competitie is reeds gebleken dat Rodgers zelfs tegen aartsrivaal Rangers (1-0 winst red.) niet bang is om te verdedigen en op de counter te spelen. Waar de naar Tottenham vertrokken Postecoglou aanvallend ten onder ging Europees speelt Rodgers met zijn elftal zakelijker. Er is niet afgestapt van de 4-3-3 formatie, die in Glasgow hoogst ongebruikelijk was. Met name de explosiviteit van Maeda en Furuhashi zullen de meeste problemen opleveren. Voor Celtic zal het grootste probleem zijn dat de blessures achterin zich op hebben gestapeld. Volgens Transfermarkt.nl zullen verdedigers Carter-Vickers, Nawrocki en Welsh ontbreken. Hatate is een twijfelgeval en aanvaller Abada is er niet bij. Voor een uitgebreide tactische analyse van de tegenstander heeft Stan van Voetbaldiepte zijn best gedaan.
Vermoedelijke opstelling Celtic:
Hart; Johnston, Philips, Scales, Taylor; McGregor, O’Riley, Hatate; Yang, Furuhashi, Maeda