Het grote tactische vraagstuk op voorhand van deze wedstrijd zat hem in de veldbezetting van de opbouw van Feyenoord. Arne Slot experimenteerde deze voorbereiding namelijk uitgebreid met verschillende opbouwpatronen. Dit keer kiest Slot voor een middenveld met de punt naar achteren. Zerrouki is vaak de enige controleur die zich komt aanbieden voor de defensie.
Peter Bosz verrast menigeen met zijn opstelling voorafgaand aan het duel met Feyenoord. De keuzeheer kiest namelijk voor Jordan Teze als rechtsback. In voorgaande wedstrijden bouwde Bosz nog op met twee centrale verdedigers die ver uit elkaar stonden. De reden dat Bosz voor de variant met Teze kiest heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteiten van Feyenoord in het druk zetten. Teze komt namelijk in de opbouw van PSV als derde centrale verdediger naast Boscagli en Ramalho. Het is nu eenmaal logischerwijs moeilijker om druk te zetten op drie man dan op twee verdedigers.
Feyenoord pakt in de openingsfase duidelijk het initiatief. De Rotterdammers spelen vaak onder de eerste druk van PSV uit, waardoor er grote gaten worden blootgelegd achter de laatste lijn van PSV. Toch profiteert Feyenoord daar nog niet van omdat er meerdere mogelijkheden om zeep worden geholpen. Met name Giménez en Paixão vergeten te scoren uit kansen die Feyenoord door goed op te bouwen bij elkaar voetbalt.
Vooral Ramiz Zerrouki valt in positieve zin op in de openingsfase. De Algerijn verovert veel ballen en blijkt uitermate geschikt als verdeelstation voor de defensie. Op meerdere momenten speelt Feyenoord - dankzij de van FC Twente overgekomen middenvelder - onder de druk van PSV uit, en wordt de vrije man gevonden. Zo ook in de 25e minuut. Na goed collectief druk zetten op de helft van PSV, onderschept Zerrouki de bal waar uiteindelijk een kans voor Paixão uitkomt.
Ook heeft Slot wederom zijn middenveld omgegooid. Bij opbouwmomenten van achteruit valt namelijk op dat Zerrouki als enige middenvelder voor de defensie staat. Stengs en Wieffer zijn door de oefenmeester dieper gepositioneerd in fases. Toch blijkt de bezetting op het middenveld erg flexibel. Ook Wieffer en Stengs komen zich geregeld aanbieden bij de centrale verdedigers. Het flexibele middenveld zorgt alleen niet voor bijster veel kansen. PSV heeft namelijk uitgedacht dat Pedersen aan de bal mag komen aan Feyenoord-kant. Dat blijkt een goede keuze van Bosz. Veelvuldig komt de Noorse back in beloftevolle posities op het veld, maar wordt er door zijn beperkte techniek te weinig mee gedaan.
Bij PSV zorgt eigenlijk alleen Noa Lang in de beginfase voor dreiging richting het doel van Feyenoord. De linksbuiten komt geregeld behoorlijk vrij in de ruimtes achter Marcus Pedersen. De Rotterdammers hebben moeite met het verdedigen van de dribbelaar. Later in de eerste helft worden de Eindhovenaren langzaam ook sterker. Met name de dynamiek aan de linkerkant blijkt voor Feyenoord lastig te verdedigen. Met Veerman, Boscagli, van Aanholt en Lang staan daar ook vier van de betere voetballers van PSV. Door de opstomende van Aanholt en doordat Veerman zich vaak meldt naast de centrale verdedigers, lukt het de bekerwinnaar beter om onder de eerste druk van Feyenoord uit te voetballen. Toch heeft dat nog altijd geen grote kansen tot gevolg.
In de tweede helft - als ook de vermoeidheid aan beide kanten meespeelt - worden de fouten aan beide kanten er niet minder op. Door de geringe tijd die de spelers van beide partijen krijgen wordt - mede door de vermoeidheid - de wedstrijd nóg slordiger.
Uiteindelijk is PSV de ploeg die in de 79e minuut op voorsprong komt. Na een lange bal van achteruit, is López zijn directe tegenstander in de vorm van Saibari kwijt. Vervolgens blijft de jongeling van PSV rustig en houdt hij het overzicht, Lang mag hem uiteindelijk intikken: 0-1.
Door een slotoffensief van Feyenoord met een extra middenvelder voor een verdediger werden er nog wat kleine kansen gecreëerd. Toch is het over de gehele 90 minuten nog te weinig geweest om écht vaak gevaarlijk te worden.
Conclusie
Heel veel valt nog niet te halen uit de slijtageslag tussen Feyenoord en PSV. Het enige waar de Eindhovenaren wél positief over kunnen zijn, is de snelle vorderingen die ze gemaakt hebben onder Peter Bosz. PSV is namelijk al in staat om in de nieuwe speelstijl, goed partij te bieden aan de regerend landskampioen. Bij Feyenoord ontbeert het vooralsnog aan veel creativiteit in de beloftevolle posities op het veld. De (waarschijnlijke) komst van Ivanusec zal daar verandering in kunnen brengen.