FR-Fans.nl blikt in de rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand, maar duiken we ook in het leven van deze Feyenoorder. In maart hadden we een gesprek met voetbal international journalist Iwan van duren. “Ik begrijp wel dat je niet altijd naar je supporters kunt luisteren, maar de toon die de club nu opzet is wel het andere uiterste.”
Iwan van Duren is overigens niet alleen journalist van VI, maar lang daarvoor al van oudsher supporter van Feyenoord. Dat merk je ook op het moment dat je met hem praat over de club. Hij heeft dan vanwege zijn werk bij VI geen seizoenkaart meer van Feyenoord, maar volgt het op de voet. Bij hem zijn er twee dingen blijven hangen die deze maand speelde in Rotterdam-Zuid. “Laat ik met een positief iets beginnen”, begint Van Duren. “Dat is de kracht van Het Legioen, het werk dat veel supporters steken en hebben gestoken in de spandoekenactie van FSV De Feijenoorder. Daar zit namelijk erg veel werk in. Op die manier hebben zij toch het stadion vol gekregen dit seizoen. Het is jammer dat deze spandoeken worden weggehaald na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard.”
Toch ontkomt Van Duren ook niet aan een serieus onderwerp en probleem dat zich al jaren afspeelt in en rondom de club. Namelijk het beleid van het bestuur en het toekomstbeeld welke kant ze op willen met de club. ‘De organisatie zit veel te ingewikkeld in elkaar en het ontbreekt aan een charismatische leider. En dat werd met het filmpje van Feyenoord, waarin algemeen directeur Mark Koevermans een oproep deed om af te zien van restitutie, maar weer eens naar voren gehaald. “Ik vond het een dieptepunt om te zien”, zegt hij meteen hard. “Waarom? De club keert supporters vaak de rug toe. Ze zijn bijvoorbeeld nu nog steeds druk bezig met een nieuw stadion, waar veel supporters zich zorgen om maken omdat het een erg duur project is. Dan wordt er vanuit Feyenoord zelden iets over gecommuniceerd, terwijl het toch echt een van de meest cruciale beslissingen is inde geschiedenis van de club. Vervolgens komt er een coronacrisis, waardoor de club geen supporters kan ontvangen in het stadion en daardoor veel geld misloopt, en dan is de toon opeens: wij zijn met z’n allen Feyenoord. Kijk ons mooie oude stadion. Ik begrijp wel dat je niet altijd naar je supporters kunt luisteren, maar de toon die de club nu opzet is wel het andere uiterste.”
[i]De Kuip is dit jaar helemaal gevuld met prachtige spandoeken die supporters konden laten maken.[/i]
Afzien van restitutie
Uiteraard hoopt hij dat veel supporters ondanks alles de club steunen. Maar het legioen is niet vanzelfsprekend. Ik ging eind jaren zeventig voor het eerst naar De Kuip. Zaten er ‘gewoon’ nog maar 10 duizend mensen hoor. Van Duren begrijpt supporters goed die afzien van restitutie en dat ook Feyenoord aan zet is om hen tegemoet te komen. “De kracht van Feyenoord is het stadion en de supporters. Dat is de belangrijkste bron van deze club. Als je wilt dat supporters je tegemoet komen en je steunen in deze lastige tijden dan mag je ook zelf met een plan komen dat visie uitstraalt. Dat gebeurd niet, dus ik begrijp heel goed dat supporters op twee gedachten hinken: afzien van de restitutie of toch niet? Als ik het mocht zeggen kun je als bestuur niet op deze manier bezig blijven je achterban te blijven verwaarlozen.”
“Daarbij begrijp ik ook de lastige situatie waarin de spelers verkeren. Zoiets moet je masseren en managen. Het is niet vanzelfsprekend. Zij hebben het afgelopen jaar al salaris ingeleverd. En dan haalt Feyenoord vervolgens een Argentijnse Spits als Pratto, die vervolgens niet speelt en presteert. Dat is bijna niet uit te leggen naar de mensen binnen en buiten de club. Natuurlijk had het geholpen als ook zij een rol speelden in de campagne en het voorbeeld gaven in de hoop dat supporters automatisch volgden, maar dat moet je van te voren managen. Dat gebeurde ook niet. Nu staat de arme Koevermans daar. ”
[quote]"Ik denk dat er heel veel van afhangt, bijvoorbeeld hoe Arne Slot z’n selectie volgend seizoen kan invullen"[/quote]
Investeerders
Sterker nog, voor een investeerder kan het op den duur alleen maar makkelijker worden als een club zich zo in een crisis duwt. “Als hypothetisch elke seizoenskaarthouder van Feyenoord met een reguliere status z’n geld terugvraagt wordt het voor een investeerder nog makkelijker om in te stappen in deze club. Hoe zwakker de club, hoe slechter de voorwaarden zijn om overgenomen te worden. Commissaris Van Bodegom, die nooit wat te zeggen heeft maar al wel drie jaar roept dat er investeerders komen, zit op dit moment ook in Amerika. Ik denk wel dat nu het moment is om investeerders aan tafel te krijgen, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren binnen nu en een paar maanden. Sterker nog: ik denk dat er heel veel van afhangt, bijvoorbeeld hoe Arne Slot z’n selectie volgend seizoen kan invullen. Wat er ook gebeurd, Feyenoord valt niet om. Maar dat komt niet omdat supporters niet willen bloeden voor de club, maar omdat er de laatste jaren zoveel geld al naar de plannen van Feyenoord City is gegaan. En de status is nu nog steeds dat alle stoplichten op rood staan van voorwaarden die Feyenoord heeft om daarin te spelen. Deze zomer gaat Feyenoord definitief een knoop doorhakken of ze ermee doorgaan of niet. En dan moet er nog gebouwd worden. Terwijl, de nieuwe Kuip had er al tien keer kunnen staan en dan waren er veel meer inkomsten geweest. Het zijn fouten die in het verleden zijn gemaakt. Wil je weer meedoen met de top van de Eredivisie en in Europa weer stappen maken, dan gaat dat op deze manier niet gebeuren. En de supporters betalen de rekening.”
Tekst: Oscar van Bekkum
Foto: Iwan van Duren
Lees meer over